Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comunitatea Energetică critică Chişinăul pentru modul de achiziţie a energiei

Secretariatul Comunităţii Energetice critică, din nou, Republica Moldova pentru modul în care a încheiat contractul de achiziţie a energiei electrice. Licitaţia a fost netransparentă şi există suspiciunea că la mijloc ar fi o înţelegere de culise.

Tocmai din acest motiv, Comunitatea Energetică intenţionează să includă câteva cerinţe noi, printre care o platformă electronică şi un sistem de sancţiuni sau garanţii de participare. Aceasta a cerut, din nou, Ministerului Economiei şi Infrastructurii să înceteze să mai susţină interese Energocom, dar să impună acestei companii de stat să respecte legislaţia. De cealaltă parte, Chişinăul spune că a lucrat transparent atunci când a încheiat contracte cu Centrala de la Cuciurgan şi cu furnizorul din Ucraina, aceiaşi de anul trecut, ghidat fiind de un preţ mai mic.

Acum o lună, Republica Moldova a încheiat un nou contract de achiziţie a energiei electrice cu furnizorii vechi. 70% din energia necesară va fi furnizată de Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnitreană şi 30 % de către un furnizor ucrainean. Anul trecut, Chişinăul a semnat mai întâi un contract de achiziţie a energiei electrice sută la sută din Ucraina, ca la doar câteva luni să modifice contractul şi să revină din nou la Centrala de la Cuciurgan.

Mişcare care a indignat Comunitatea Energetică şi Delegaţia Uniunii Europene pentru că Republica Moldova a încălcat principala regulă – a cumpărat energie electrică de la un furnizor care nu plăteşte materia primă, iar datoria acumulată cade tot pe umerii Chişinăului.
Similare
RECOMANDĂRI