Compania de stat Energocom a fost desemnată de Guvern drept furnizor principal de electricitate în Republica Moldova
Sursa foto:Energynomics Vizualizari:

Compania de stat Energocom a fost desemnată de Guvern drept furnizor principal de electricitate în Republica Moldova

Compania de stat SA Energocom a fost desemnată în calitate de furnizor central de energie electrică de la 1 aprilie 2018 până la 1 ianuarie 2021. Aceasta prevede o hotărâre de Guvern, publicată vineri în Monitorul Oficial.

Desemnarea prevede crearea condiţiilor pentru promovarea producerii şi utilizării energiei electrice produse din surse regenerabile, precum şi celei produse prin cogenerare pentru stimularea atragerii de investiţii noi în dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei electrice.

Totodată, aceasta urmăreşte îndeplinirea angajamentelor asumate de Moldova în cadrul Comunităţii Energetice, dezvoltarea unei pieţe competitive şi sigure, asigurarea securităţii energetice a statului.

Potrivit legislaţiei, furnizorul central urmează să achiziţioneze, la tarife reglementate, întreaga cantitate de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie şi de centralele electrice de termoficare şi să revândă aceste cantităţi de energie furnizorilor, într-un mod reglementat de ANRE.

INFOTAG precizează: SA "Energocom" este o întreprindere funcţională, care are experienţă îndelungată de furnizare a energiei electrice pe piaţa internă, asigurând, din import şi de la centrala electrică din regiunea transnistreană, o parte din totalul cererii de energie electrică consumată în Republica Moldova.

Aceasta este una fin cele mai profitabile întreprinderi din republică. Potrivit datelor Agenţiei internaţionale SeeNews, în 2016, veniturile întreprinderii au constituit 167,1 mil. euro, iar profitul net - peste 1 mil. euro.
Similare