Comitetul executiv al BNM a decis: Valorile instrumentelor de politică monetară rămân neschimbate
Sursa foto:bnm.md Vizualizari:

Comitetul executiv al BNM a decis: Valorile instrumentelor de politică monetară rămân neschimbate

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să menţină rata de bază  aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 7,5 la sută anual. Conform hotărârii, fără modificări vor rămâne şi valorile altor instrumente de politică  monetară. Astfel,  ratele de dobândă la creditele overnight vor fi în continuare de 10,5 la sută anual, iar la  depozitele overnight de 4,5 la sută anual.

Decizia a fost luată în urma evaluării celor mai recente date macroeconomice.
 
În luna august 2019, rata anuală a inflaţiei a evoluat conform prognozei şi a constituit 5,5 la sută, menţinându-se pentru a patra lună consecutiv în intervalul de variaţie al ţintei.
 
Astfel, prognoza BNM cu privire la inflaţie rămâne valabilă, iar presiunile inflaţioniste vor continua până la sfârşitul anului în curs. În anul 2020, se aşteaptă o temperare a evoluţiei inflaţiei ca rezultat al evoluţiei inferioare a preţurilor internaţionale la produse alimentare şi petrol şi cererile externă şi internă mai temperate comparativ cu prognozele anterioare. 
 
La şedinţa menţionată, s-a mai decis că normele rezervelor obligatorii se vor menţine la nivelul actual - de 42,5 la sută şi, respectiv, 17,0 la sută din baza de calcul.

BNM va monitoriza şi va anticipa în continuare evoluţiile macroeconomice din Republica Moldova şi de peste hotare, riscurile şi incertitudinile asociate evoluţiei inflaţiei pe termen scurt şi mediu.
 
Similare
RECOMANDĂRI