CNPF a îneput curăţarea pieţei de creditare nebancară
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CNPF a îneput curăţarea pieţei de creditare nebancară

Circa 30% din companiile de pe piaţa de credite nebancare şi leasing financiar sunt pasibile de sancţiuni, inclusiv cu efect de ordin administrativ şi penal, susţine Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).

Potrivit CNPF, în prezent 140 de companii deţin dreptul de a desfăşura cu titlu profesional activităţi care implică acordarea de credite nebancare şi leasing financiar, în condiţiile Legii cu privire la organizaţiile de creditare nebancară, în vigoare de la 1 octombrie 2018, notează mold-street.com.

Asta după ce în teremenul de şase luni s-au conformat noilor cerinţe, inclusiv cu privire la ajustarea mărimii minime a capitalului social (în primul an de minim 100.000 de lei) şi dezvăluirea structurii de proprietate a acţionarilor şi beneficiarilor efectivi, până pe 30 martie 2019.

Potrivit legii nominalizate, Comisiei i-au fost conferite atribuţii în materie de supraveghere a organizaţiilor de creditare nebancară, respectiv activităţile aferente acestui sector sunt validate doar cu autorizarea CNPF.

În perioada menţionată, în jur de 10 entităţi de creditare nebancară au încetat benevol activitatea şi au depus setul de documente în acest sens.

În acelaşi timp, aproximativ 30% din fostele organizaţii de microfinanţare şi companii de leasing nu s-au conformat noilor cerinţe, nu au prezentat actele necesare pentru a fi înregistrate în Registrul ţinut de CNPF.

Prin urmare, entităţile corespunzătoare sunt pasibile de sancţiuni, inclusiv cu efect de ordin administrativ şi penal, susţine autoritatea de reglementare.

Menţionăm că termenul limită este 1 ianuarie 2021, până la care organizaţiile de creditare nebancară urmează să-şi redimensioneze mărimea minimă a capitalului social, cuantumul respectiv fiind majorat până la 300.000 lei.

Conform datelor CNPF, la 1 ianuarie curent, activele deţinute de organizaţiile de creditare nebancară au depăşit suma de 7,5 miliarde de lei, fiind în creştere cu 38%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, s-a majorat semnificativ şi portofoliul de împrumuturi şi leasing financiar, care s-a cifrat la peste 6,4 miliarde lei, având un spor procentual de 40%, în comparaţie cu 1 ianuarie 2018. Valoarea medie a unui împrumut a constituit 14,2 mii lei.

În context, CNPF atestă creşterea stabilităţii financiare a sectorului de creditare nebancară, graţie sporirii continue a capitalului propriu, care la 31 decembrie 2018 a însumat 2,4 miliarde de lei.

Similare
RECOMANDĂRI