Cinci instituţii de învăţământ şi un spital raional vor beneficia de sprijin financiar din partea Guvernului Japoniei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cinci instituţii de învăţământ şi un spital raional vor beneficia de sprijin financiar din partea Guvernului Japoniei

Cinci instituţii de învăţământ şi un spital raional vor beneficia de susţinere financiară din partea Guvernului Japoniei pentru îmbunătăţirea condiţiilor de activitate. Joi, 17 octombrie, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a semnat cu administraţiile celor şase instituţii contractele de grant pentru implementarea a şase noi proiecte în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”. Suma oferită pentru toate cele şase proiecte este de peste 512 mii de dolari, bani nerambursabili.

Pentru modernizarea echipamentului medical la Spitalul raional Teleneşti se va aloca suma de 87,7 mii de dolari. Directorul spitalului, Alexei Bivol, a spus că va fi procurat un aparat radiologic portativ pentru sălile de operaţie ale spitalului.

Liceul Ion Creangă din satul Hârbovăţ, Anenii Noi, va primi 89,4 mii de dolari. Directorul instituţiei, Elena Zmeu, a menţionat că investiţiile vor fi direcţionate pentru modernizarea blocurilor sanitare, a reţelei de termoficare şi a celei de canalizare.

Grădiniţa din satul Tuzara, Călăraşi, va beneficia de 67,4 mii de dolari pentru termoizolarea blocului. Directorul instituţiei, Viorica Arman-Rotaru, a spus că beneficiari ai proiectului vor fi 200 de copii din trei sate din apropriere care frecventează instituţia preşcolară.

Aproape 90 de mii de dolari vor merge către grădiniţa numărul 5 din municipiul Comrat, pentru îmbunătăţirea reţelei termice. Primarul interimar al municipiului, Marina Cimpoieş, a menţionat că prioritatea administraţiei municipale din Comrat sunt copiii, viitorul nostru, de aceea proiectele dedicate copiilor vor fi susţinute de fiecare dată, scrie ipn.

Grădiniţa numărul 14 din municipiul Cahul urmează să beneficieze de 86 de mii de dolari. Viceprimarul municipiului, Tatiana Romaniuc, a menţionat că banii vor merge către termoizolarea instituţiei, pentru a oferi copiilor condiţii adecvate de frecventare a instituţiei pe timp rece.

Şcoala profesională din oraşul Orhei va primi 90 de mii de dolari. Directorul adjunct al instituţiei, Elena Rogoti, a spus că urmează să fie schimbat acoperişul unui bloc de studii cu trei niveluri, vor fi schimbate geamurile acestui şi va avea loc termoizolarea clădirii, pentru a asigura condiţii favorabile de studii pentru elevi.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat că Republica Moldova este beneficiară a programului „Kusanone” din 2008, iar până acum 64 de proiecte au fost implementate. Finanţarea nerambursabilă acordată este de peste 4,7 milioane de dolari din partea Japoniei. Potrivit ambasadorului, în anul financiar 2019 al programului au fost depuse circa 80 de solicitări de finanţare de proiecte. Programul are ca scop promovarea securităţii umane şi sporirea calităţii vieţii cetăţenilor.
Similare
RECOMANDĂRI