Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Chişinăul vrea să devină atractiv pentru investitorii străini

Oraşul Chişinău, la fel ca multe alte capitale ale lumii, reprezintă principalul centru economic, social şi cultural. Urbea ar trebui să fie un model economic pentru celelate oraşe, însă, în realitate nu este chiar aşa.

Municipiul este un adevărat motor economic al ţării, dar din lipsa unor investiţii şi a unor parteneriate durabile dintre autorităţi şi mediul privat, dezvoltarea oraşului stagnează.

Concluziile au fost făcute în cadrul primului forum investiţional al Chişinăului. Scopul forumului a fost să creeze o platformă de comunicare dintre autorităţi şi investitorii străini, mediul academic şi asociativ. Totodată, se doreşte prioritizarea problemelor urbei şi identificarea de soluţii prin transfer de experienţă, expertiză, inovaţii, tehnologii şi finanţare.

Printre problemele enunţate de autoritatea municipală este dezvoltarea infrastructurii, planul de mobilitate al oraşului şi întreprinderile municipale. La fel, un accent mare se va pune pe modernizarea sectorului educaţional.

Unul dintre proiectele care au menirea să ofere suport municipalităţii în dezvoltarea oraşului este „Oraşe verzi durabile” implementat de PNUD Moldova.
Implementarea tehnologiilor inovatoare în oraş reprezintă încă un obiectiv al proiectului. Cu acest scop, a fost lansat un laborator al inovaţiilor. Însă, în final, se doreşte crearea unei platforme care să unească Primăria cu mediul de business.

Colaborarea dintre mediul privat şi cel public este văzută cu ochi buni şi de mediul de experţi. Implicarea agenţilor economici în problemele oraşului ar duce la gestionarea mai eficientă a urbei şi chiar implementarea tehnologiilor inteligente.
Similare
RECOMANDĂRI