Cheltuielile de personal din bugetul public pentru 2019 vor fi mai mari cu 700 de milioane lei - Mold-Street
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cheltuielile de personal din bugetul public pentru 2019 vor fi mai mari cu 700 de milioane lei - Mold-Street

Estimările Ministerului Finanţelor arată că volumul cheltuielilor de personal din Bugetul Public Naţional pentru anul 2019 va fi cu circa 5% mai mare decât a aprobat fosta guvernare.

Astfel pentru anul 2019, volumul cheltuielilor de personal în Bugetul Public Naţional (BPN) a fost aprobat în valoare de 15,05 miliarde de lei, scrie Mold-street.

Cheltuielile de personal în educaţie vor fi cu 1,15 miliarde lei mai mari

Ministerul Finanţelor estimează că în acest an cheltuielile reale de personal vor fi cu circa 700 de milioane de lei mai mari. Potrivit unor estimări publicate de Minister, dacă la Bugetul de Stat cheltuielile de personal se vor diminua cu circa 850 de milioane lei (de la 7,23 miliarde lei la 6,38 miliarde lei), apoi cele de la bugetele locale vor creşte cu aproape 1,5 miliarde lei (de la 7,65 miliarde la 9,14 miliarde lei).

Cifrele publicate de Ministerul Finanţelor arată că grosul acestei majorări se datorează cheltuielilor de personal în domeniul educaţiei, care sunt estimate că vor fi cu 1,15 miliarde de lei mai mari decât a aprobat fosta guvernare.

Cu aproape 170 de milioane lei ar urma să crească cheltuielile de personal în domeniul culturii. În acelaşi timp la categoria Servicii generale de stat, cheltuielile se vor diminua cu circa 600 de milioane lei, iar în apărare - cu aproape 80 de milioane lei.

De unde se vor lua banii

La finele săptămânii trecute ministrul Finanţelor Natalia Gavriliţa a dat asigurări deşi sunt anumite dificultăţi, salariile şi pensiile vor fi achitate integral şi la timp.

”Chiar din primele săptămâni Guvernul a luat decizii ferme şi consecvente pentru a combate corupţia, a consolida instituţiile statului pentru ca acestea să lucreze în folosul cetăţenilor. Aceste măsuri adoptate ne-au permis să deblocăm relaţiile cu Uniunea Europeană şi alţi parteneri străini. Astfel, suntem absolut siguri că vom primi suportul lor. Deci vom plăti salariile şi pensiile la timp”, a punctat Natalia Gavriliţa. 

În acest sens Natalia Gavriliţa a menţionat asistenţa macro-financiară a UE şi granturi la capitolul venituri care deja sunt estimate la 1,37 miliarde lei, cât şi rezultatele evaluării misiunii FMI care va permite accesarea a 46,5 milioane dolari. 

Referindu-se la procesul de rectificare a bugetului de stat pentru 2019, Natalia Gavriliţa a spus că proiectul de lege în acest sens va ajunge cât mai curând în Parlament pentru a fi adoptat. Acesta prevede transferarea a peste un miliard de lei pentru acoperirea cheltuielilor de personal ale administraţiei publice locale, precum şi reducerea cheltuielilor pentru investiţii capitale care nu au fost executate.

De asemenea, vor fi adoptate anumite măsuri fiscale precum interzicerea magazinelor duty-free terestre şi de la intrarea în ţară, taxarea produselor petroliere, eliminarea scutirilor fiscale pentru jocuri de noroc, ceea ce ar pueat duce la o creştere a veniturilor bugetare.

Mold-street.

Similare
RECOMANDĂRI