ECONOMIC

Cetăţenii Republicii Moldova investesc masiv în proprietăţi. Circa 65% din avere, concentrată în imobile

post-img

Potrivit datelor estimative, avuţia totală a cetăţenilor Republicii Moldova se ridică la aproape 40 miliarde USD dintre care aproape 65% o constituie imobilele. Iar peste 50% din avuţia imobiliară a cetăţenilor Republicii Moldova este concentrată în Chişinău, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” jurnalistul Victor Ursu.

Totodată, depozitele bancare, constituie 3,7 miliarde USD, apoi urmează terenurile agricole cu 3,4 miliarde USD şi finalizează lista avuţiilor capitalul acţionar, care constituie doar 1,6 miliarde USD. În profil teritorial, avuţia unui locuitor al oraşului Chişinău depăşeşte 34 mii USD cea ce este de aproape 5 ori mai mult decât a locuitorilor din afara Chişinăului, care deţin o avuţie medie de circa 7,2 mii USD.

Avuţia globală este estimată la 217 trilioane USD dintre care imobilele constituie 162 trilioane USD, imobilele comerciale – 29 trilioane USD şi terenurile agricole – 26 trilioane USD, potrivit datelor raportului www.savills.asia.

Avuţia moldovenilor ca şi avuţia restului populaţiei de pe glob este bazată în primul rând pe locuinţe apoi pe alte construcţii nelocuibile.

”Investiţia în bunuri imobile rămâne actuală în întreaga lume, nu doar în Republica Moldova. De regulă, acest lucru este legat de necesitatea omului de a-şi asigura o anumită stabilitate. Cel care a câştigat banii muncind din greu şi nu are de gând să înfiinţeze vreun business, nu va investi banii săi într-o afacere străină, ci în ceva sesizabil şi stabil, adică în imobile. Astăzi nu dispunem de o alternativă, nu există alte oportunităţi. La noi nu activează burse de fonduri, nu există posibilitatea de a procura acţiuni ca să câştigi pe această cale. Cetăţenii noştri preferă să achiziţioneze ceva palpabil, ce poate fi arătat ulterior şi altora”, a explicat Victor Ursu.

Referindu-se la depozitele bancare, jurnalistul a spus că deşi plasamentele bancare sunt o parte din avuţia moldovenilor acestea nu sunt un instrument care oferă bonificaţii similare cum sunt investiţiile în imobile. În prezent rata medie la depozitele la termen este de 5,01% în timp ce câştigul din darea în chirie a unui imobil este dublu.

Terenurile agricole şi investiţiile în capitalul acţionar sunt  la coada clasamentului. Cela mai mari preţuri ale terenurilor agricole sunt cele din jurul Chişinăului, care pot deveni terenuri de construcţie. Este cel mai râvnit trofeu de vânătoare al speculatorilor imobiliari. Totodată, capitalul acţionar se bucură de cel mai mic nivel al investiţiilor din partea moldovenilor. Motivul este piaţa de capital cu oportunităţi reduse, dar şi lipsa siguranţei ca urmare a atacurilor de preluare a acţiunilor companiilor şi băncilor, car au avut loc acum câţiva ani.

Victor Ursu a concluzionat că, deocamdată investiţia în imobil rămâne cea mai sigură pentru moldoveni în lipsa instrumentelor alternative de plasare a banilor şi a nesiguranţei care domină Republica Moldova.