Cetăţenii au prins curaj şi se împrumută de la sectorul financiar. După 4 ani de cădere continuă creditarea a crescut cu 4,4 miliarde
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cetăţenii au prins curaj şi se împrumută de la sectorul financiar. După 4 ani de cădere continuă creditarea a crescut cu 4,4 miliarde

După 4 ani de cădere continue volumul de credite acordat economiei de către sectorul Bancar şi nebancar în 2018 a înregistrat o creştere de 4,4 miliarde lei, recuperând practic întreaga cădere. Şi acest lucru se datorează exclusiv persoanelor fizice, care au devenit salvatorii sectorului financiar al Republicii Moldova.

Această creştere a fost asigurată în primul rând de sectorul nebancar, care a înregistrat o creştere estimativă* a portofoliului de credite cu 2,4 miliarde lei. Urmat de sectorul bancar care şi-a majorat portofoliul de credite cu 2 miliarde lei în 2018.

Sectorul nebancar în perioada de criză şi-a majorat portofoliul de credite de 2,7 ori, de la 3,4 miliarde lei în 2013 la 9,1 miliarde lei în 2018. În rezultat, companiile nebancare şi-au majorat semnificativ ponderea de creditare a economiei naţionale de la 7,4% în 2013 la 20,5% în 2018.

Creşterea portofoliului de credite a sectorului nebancar în perioada de criză a atenuat prăbuşirea creditării economiei naţionale.

Tot în 2018 după o cădere de 4 ani şi portofoliul de credite oferite de Sectorul Bancar a înregistrat o creştere semnificativă. Această creştere se datorează în special creşterii portofoliului de credite oferite persoanelor fizice, pentru consum şi ipotecă, iar mai mult de jumătate din această creştere a fost asigurată de o singură bancă: MAIB, care prima a realizat că clientul de bază al băncii sunt: persoanele fizice.

De fapt personale fizice au fost colacul de salvare pentru întreg sector financiar.

Pe întreaga perioadă de criză doar portofoliul de credite oferite persoanelor fizice a înregistrat creştere atât în Sectorul bancar cât şi nebancar. Drept consecinţă ponderea creditelor oferite persoanelor fizice a crescut de la 15,5% în anul 2013 la 40% în anul 2018.

Anul trecut s-a stopat căderea portofoliului de credite oferite de sectorul financiar la nivel de 27 de miliarde de lei, ceea ce este cu 11,5 miliarde de lei mai puţin faţă de maxima istorică din 2013 când portofoliul de credite ale persoanele juridice (sectorul bancar şi nebancar) a tins nivelul de 38,5 miliarde de lei. Din a doua jumătate a lui 2018 înregistrăm o uşoară înviorare a  procesului de creditare a persoanelor juridice atât de sectorul bancar cât şi de nebancar.

* nu au fost încă publicate datele anuale ale companiilor de leasing, însă ele pot influenţa datele estimative cu max +/- 0,05 miliarde lei, cea ce nu schimbă cu nimic concluziile noastre.

Similare
RECOMANDĂRI