Cehia susţine dezvoltarea agriculturii ecologice în Republica Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Cehia susţine dezvoltarea agriculturii ecologice în Republica Moldova

Proiectele din sectoarele agriculturii ecologice şi dezvoltării rurale, implementate în Republica Moldova cu suportul Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare, au fost evaluate pe parcursul săptămânii trecute de un grup de experţi străini.

Rezultatele evaluării au fost examinate la o şedinţă de sinteză, desfăşurată la finele săptămânii trecute, cu participarea ministrului de resort, Viorel Gherciu, şi a ambasadorului Cehiei la Chişinău, Stanislav Kazecky, relatează Moldpres.

Gherciu a menţionat că sistemul de agricultură ecologică trebuie susţinut, deoarece asigură livrarea alimentelor sănătoase consumatorilor şi un nivel înalt de biodiversitate.

„Cererea de produse ecologice este în continuă creştere, fapt ce oferă producătorilor şansa de a-şi extinde posibilităţile de comercializare a produselor. Susţinerea acestui sector este o prioritate pentru Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, iar unul dintre obiectivele stabilite în Strategia naţională de dezvoltare agricolă şi rurală este de a asigura în continuare consolidarea acestui sector”, a subliniat ministrul.

La rândul său, ambasadorul ceh a reiterat că Republica Moldova poate miza pe suportul şi experienţa Republicii Cehe în vederea avansării relaţiilor de cooperare în domeniile aferente agriculturii. „În R. Moldova sectorul agriculturii este unul fundamental şi de aceea vom continua susţinerea acestuia pentru a atinge performanţe, pentru a genera produse de calitate cu influenţă benefică atât asupra sănătăţii cetăţenilor, cât şi mediului înconjurător”, a menţionat diplomatul.

În perioada 4-8 octombrie, în R. Moldova s-a aflat o misiune de experţi din Cehia care a analizat evoluţia proiectelor şi performanţele obţinute. În acest sens, au fost realizate interviuri cu 30 de respondenţi din rândul organizaţiilor neguvernamentale şi Asociaţiilor de profil, instituţiilor de control şi cercetare etc.

Similare
RECOMANDĂRI