Cea mai mică recoltă de struguri în Republica Moldova din ultimii zece ani
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Cea mai mică recoltă de struguri în Republica Moldova din ultimii zece ani

Recolta de struguri din acest an va fi cea mai modestă din ultimii zece ani, fiind estimată la 150-200 de mii de tone. În acelaşi timp, datele furnizate de vinificatori arată că stocurile disponibile ale vinăriilor sunt estimate la nivelul anului precedent – circa 18 milioane dal şi pot acoperi cererea pe pieţele locale şi internaţionale.

Într-un răspuns pentru IPN, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului precizează că recolta de struguri a avut de suferit din cauza condiţiilor meteo din ultimii doi-trei ani.

În industria vitivinicolă, în pofida pandemiei, nivelul exporturilor este satisfăcător, deşi piaţa globală de vinuri se confruntă cu o descreştere de circa 15-30%. În primele şapte luni ale anului, exportul de vin a înregistrat pierderi în volum de aproximativ 5,5 milioane de litri (6,5%) şi în valoare de aproximativ 87 de milioane de lei (6,8%). Piaţa vinului îmbuteliat atestă o creştere de 5% în volum şi o modestă creştere de 0,2% în valoare. Piaţa vinului în vrac este cea mai afectată şi a înregistrat scăderi cu 11% în volum şi 16% în valoare.

Specialiştii ONVV au făcut o analiză, în dinamică, cu privire la maturarea boabelor pe parcursul anilor 2018-2020. În ce priveşte conţinutul de zahăr, în toţi cei trei ani analizaţi, la aceeaşi dată calendaristică, rezultatele sunt următoarele: în anul 2018 a fost înregistrat un conţinut foarte mare de zahăr, în timp ce în anii 2019 şi 2020 acesta este mult mai mic. În ultimii ani, se atestă o scădere a acidităţii titrabile şi o creştere a  conţinutului de zaharuri. Aceşti indicatori sunt rezultatul stresului hidric sever, care se înregistrează în majoritatea plantaţiilor viticole din ţară.

Analizele specialiştilor mai arată că anul acesta strugurii sunt mai mici, mai rari la boabe şi bobul se reduce după volum, cu aproximativ 30 - 50%. Ca urmare a secetei severe din acest an, a îngheţurilor de primăvară şi a temperaturilor joase, în anul 2020 se va înregistra diminuarea recoltei de struguri între 20...80%, în comparaţie cu anul 2019.

Gradul de diminuare a recoltei va fi foarte diferit şi va depinde de amplasarea geografică şi orografică a parcelelor viticole, umiditatea din sol, structura mecanică a solului, sistemul de întreţinere a solului, fertilizare etc. Diminuarea recoltei va fi mai mare în raioanele de sud, unde seceta este mai severă, pe parcele viticole cu soiuri cu bobul negru, cu butuci bătrâni şi pe cele amplasate incorect din punct de vedere al reliefului.
Similare
RECOMANDĂRI