ECONOMIC

Ce vor sindicatele: de la salarii mai mari, la locuri de muncă, strategii şi şedinţe cu Guvernul

post-img

În cadrul unei întrevederi a premierului Pavel Filip şi unor membri ai Cabinetului de Miniştri cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), liderii sindicali au formulat mai multe revendicări.

Iniţial Oleg Budza, preşedintele CNSM, a dat asigurări că sindicatele din Moldova susţin "neabătut vectorul european de dezvoltare a ţării noastre", după care a început să formuleze cererile sindicatelor, amestecate cu declaraţii de susţinere a Guvernului şi a deciziilor acestuia.

Mold-street a selectat pe cele mai importante şi constată că e puţin probabil ca ele să fie soluţionate de Guvernul Filip, chiar dacă e an electoral:

- să fie mărit numărul întreprinderilor, companiilor care să beneficieze de subvenţii din partea statului pentru crearea locurilor de muncă. În acest sens, s-a propus ca subvenţii bugetare să primească nu doar firmele care creează 100 de locuri de muncă, ci şi întreprinderile care înfiinţează 20 de locuri de muncă;

- majorarea de două ori a salariului minim pe ţară, de la 1.000 de lei în prezent, măcar la nivelul minimului de existenţă, adică de 1.980,9 de lei.

Aceasta pentru îmbunătăţirea nivelului de trai şi creşterii veniturilor angajaţilor, membri de sindicat. Or salariul minim lunar nu a fost majorat din octombrie 2014. Liderul sindical a spus că salariul minim din ţara noastră este cel mai scăzut din regiune, din care cauză se produce exodul masiv al forţei de muncă din ţară. 

- urgentarea elaborării şi aprobării proiectului de Lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

- dezbatarea măcar o pe an, în cadrul unei şedinţe a Guvernului a situaţiei din domeniul accidentelor de muncă, ca instituţiile care au fost abilitate cu aceste atribuţii să-şi înceapă activitatea şi să încheie acorduri de colaborare cu sindicatele şi să desfăşoare controale comune pe acest domeniu.

- elaborarea unei strategii la nivel naţional privind combaterea economiei şi muncii informale şi crearea unui consiliu pe această problemă la nivelul şefului de Guvern

- iniţierea şi desfăşurarea cât mai urgentă a licitaţiilor pentru procurarea biletelor de tratament balneosanatorial, pentru organizarea odihnei de vară a copiilor. În plus s-a propus ca cele 13 milioane de lei, ce nu au fost utilizate anul trecut pentru procurarea biletelor de tratament balneosanatorial, din cauza tergiversării licitaţiilor, să fie alocate suplimentar pentru anul 2018.

- nominalizarea membrilor Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective din partea Guvernului, asigurarea funcţionării comisiilor pentru consultări şi negocieri colective la nivel ramural, instruirea comună a membrilor comisiilor respective în domeniul parteneriatului social.

Aceasta pentru îmbunătăţirii nivelului de trai şi creşterii veniturilor angajaţilor, membri de sindicat. Or salariul minim lunar nu a fost majorat din octombrie 2014. Liderul sindicla a spus că salariul minim din ţara noastră este cel mai scăzut din regiune, din care cauză se produce exodul masiv al forţei de muncă din ţară.