Ce va fi mai departe cu leul moldovenesc? Ţinta este 17 lei pentru un dolar şi 20 lei pentru un euro
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ce va fi mai departe cu leul moldovenesc? Ţinta este 17 lei pentru un dolar şi 20 lei pentru un euro

De la începutul anului, moneda naţională s-a apreciat cu circa 3,4% faţă de dolar şi cu 6,7% faţă de euro. Aparent leul puternic ar trebui să fie un motiv de bucurie, pentru că aceasta ne oferă , dar pentru mulţi această evoluţie e un motiv real de îngrijorare.

Mai ales în condiţiile tensiunilor comerciale internaţionale, apropierii alegerilor parlamentare, volumului excesiv de lei pe piaţă şi deficitului comercial uriaş, notează mold-street.com.

În ultimele zile cel mai tare leul s-a apreciat faţă de euro. Marţi 7 august, cursul oficial al monedei unice europene a coborât la 19,04 lei, iar la casele de schimb valutar se dădea şi mai puţin. Era cel mai scăzut nivel pentru un euro de la 14 aprilie 2015 încoace.

32 de luni de apreceire a leului

Expertul economic Veaceslav Ioniţă susţine într-o analiză pe blogul său că leul moldovenesc se apreciază continuu timp de 32 de luni consecutiv începând cu ianuarie 2016. Adică de când avem un Guvern condus de Pavel Filip.

Potrivit analizei faţă de dolar, leul s-a apreciat cu 23%: de la 20,31 lei în ianuarie 2016 până la 16,53 lei pentru un dolar în prima săptămână din august 2018. În aceeaşi perioadă leul s-a apreciat faţă de euro cu circa 15% de la 22,08 lei până la 19,22 lei.

E adevărat că nu linear, ci cu anumite suişuri şi coborâşuri.

Fostul deputat explică această apreciere din ultimele 32 de luni prin oferta mai mare de valută. Conform expertului, în perioada 2016-2018 (trimestrul II) oferta netă de valută a fost cu 665 milioane dolari mai mare decât cererea.

„Această situaţie s-a datorat creşterii mai accelerate a ofertei din partea persoanelor fizice decât a cererii de valută din partea persoanelor juridice.

Similare
RECOMANDĂRI