ECONOMIC

Ce efecte economice, sociale şi politice poate avea vacanţa de nouă zile pentru bugetari

post-img

Iniţiativa Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) de a oferi o vacanţă de nouă zile pentru bugetari, la sfârşitul lunii august, a generat numeroase controverse, fiind criticată atât de o parte a sindicatelor, cât şi de patronate, precum şi de opoziţia pro-europeană, care spune că propunerea ar avea şi un subtext politic şi preelectoral.

Conform documentului, salariaţii ar urma să stea acasă, pe lângă Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Române, şi în zilele de 28, 29 şi 30 august. Acestea vor fi recuperate în zilele de sâmbătă, 8 şi 29 septembrie şi 27 octombrie, notează mold-street.com.

Guvernul e în drept să declare vacanţe când vrea!

Ministerul a motivat propunerea prin faptul că zilele 27 şi 31 august sunt zile de sărbătoare nelucrătoare, de aceea „se consideră oportun ca în acest an bugetarii să aibă nouă zile de odihnă, din 25 august şi până pe 2 septembrie”.

"Propunerea de modificare a graficului de muncă se conformează prevederilor art.111 alin.(5) din Codul Muncii, potrivit căruia Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile în scopul utilizării optime de către salariaţi a zilelor de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare", îşi justifică iniţiativa Ministerul.

Totodată autorii afirmă că "implementarea prevederilor proiectului nu necesită mijloace financiare suplimentare", dar în acelaşi timp nu oferă nici-un raţionament de ordin economic sau social pentru a argumenta necesitatea instituirii unei săptămâni libere, şi nici o evaluare a impactului acesteia.

Iniţiativa care ar fi fost elaborată la solicitarea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor nu este însă susţinută de toate sindicatele. Potrivit Preşedintelui Confederaţiei Sindicatelor Oleg Budza, CNSM a cerut Guvernului ca aceste zile să fie declarate libere, argumentând că acestea sunt „neproductive” din cauza sărbătorilor naţionale de la sfârşitul lunii.

Din membrii organizaţiei, doar două sindicate au fost împotriva acestei iniţiative, a mai declarat Oleg Budza pentru UNIMEDIA. Acestea sunt Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei şi Federaţia Sindicală din Energetică. ”În rest, 90% din sindicate au susţinut iniţiativa”, a mai adăugat preşedintele CNSM.

Pe de altă parte Preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, Ghenadie Donos, îşi exprimă deschis dezacordul cu această iniţiativă şi susţine într-o adresare că, "pentru angajaţii din domeniul educaţiei, sfârşitul lunii august este foarte important în vederea pregătirii către noul an de studii".