ECONOMIC

Câte subvenţii au ajuns în anul 2018 la agricultorii din Republica Moldova

post-img

În anul 2018, agricultorii au beneficiat, din partea statului de subvenţii de circa 633 milioane lei, bani ce au fost alocaţi din Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural (FNDAMR).

E adevărat că în Legea bugetului de stat, în Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2018 au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de 900 milioane lei, notează mold-street.md.

Dar din suma totală, 633 milioane lei au constituit finanţarea cererilor producătorilor agricoli, depuse pe parcursul anului, aferente măsurilor de sprijin, iar o sumă de 220 milioane lei a fost achitată pentru restanţele faţă de cererile fermierilor din anul trecut.

Totodată, din suma totală pentru acest an a fost achitată contribuţia statului în Fondul Naţional al Viei şi Vinului şi cheltuielile de administrare a FNDAMR.

Potrivit datelor AIPA în anul 2018, au fost depuse circa 7.352 de cereri de finanţare, în valoare totală de peste un miliard de lei.

Cele mai multe solicitări au fost înregistrate în cadrul măsurilor privind stimularea investiţiilor pentru procurarea tehnicii agricole (2.243 cereri), precum şi stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale şi instituţiile financiare nebancare (1.887 cereri), dezvoltarea plantaţilor multianuale înfiinţate: prun, măr, cireş, cais şi vişin, plantaţii de viţă-de-vie şi culturi bacifere, diverse echipamente de procesare a fructelor, legumelor, cerealelor, inclusiv carne, lapte, mierii de albini, agricultura ecologică, etc.

În agricultură au ajuns investiţii de şase miliarde lei 

Graţie subvenţiilor din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural, în sectorul agroindustrial au fost atrase investiţii de peste 6 miliarde lei, fiind create 4.635 locuri de muncă, dintre care o pondere de 65% le revine bărbaţilor iar o pondere de 35% sunt ocupate de femei.

Cele mai active raioane la capitolul solicitări de subvenţii au fost Cahul, Comrat şi Hînceşti iar cele mai pasive fiind municipiul Bălţi cu un număr de 8 solicitări urmat de Chişinău cu –  61 de solicitări. Cea mai mare sumă solicitată a fost înregistrată în raionul Cahul însumând circa 63,5 milioane lei pentru 506 solicitări urmat de Comrat cu circa 53,8 milioane lei.

De menţionat că numărul dosarelor respinse/retrase a rămas practic la acelaşi nivel comparativ cu anul 2017, acesta fiind un indicator bun al responsabilizării producătorilor agricoli, dar şi un rezultat pozitiv al campaniilor ample de informare desfăşurate de AIPA pe parcursul anului 2018, susţine administraţia Agenţiei.

Cu toate acestea, numărul agenţilor economici subvenţionaţi este foarte mic, dacă este raportat la numărul agenţilor economici cu activităţi în agricultură: de doar 1-2% din total, în timp ce în România este de aproape zece ori mai mare.