ECONOMIC

„Câte numai nu a văzut acest leu într-un sfert de veac”. BNM a desemnat câştigătorii concursului de eseuri

post-img

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a desemnat câştigătorii concursului de eseuri la tema „Leul moldovenesc la 25 de ani”, desfăşurat în perioada 1 octombrie-15 noiembrie 2018.

Astfel, la categoria „Ciclul primar” premiul I i-a revenit Mirelei Vicol (9 ani, elevă la Liceul „Doina şi Ion Aldea-Teodorovici”, mun. Chişinău), iar locurile II şi III au fost ocupate de  Alexandra Spataru  (clasa a IV-a „D”, IPLT „Onisifor Ghibu”, mun. Chişinău) şi, respectiv, Andreea Bologan (clasa a IV –a „D”, IPLT „Onisifor Ghibu”, mun. Chişinău).

La categoria „Ciclul gimnazial”, deţinătorul premiului I este Veronica Stoler (clasa a IX-a, Gimnaziul Tocuz, raionul Căuşeni), alţi doi elevi s-au clasat pe locurile II şi III: Victor Sava (clasa a VIII-a, Liceul Teoretic „Gaudeamus”, mun. Chişinău) şi Bianca Guţu (clasa a VIII –a „C”, IPLT Român-Englez „Mircea Eliade”, mun. Chişinău).

În cea de-a treia categorie, care a inclus liceele, colegiile şi universităţile, premiul I i-a revenit Alexandrei Bulgac (clasa a XII-a „A”, Liceul Teoretic „Vasile Lupu” , mun. Chişinău), iar locurile II şi III au fost ocupate de Alina Grier (anul IV, Universitatea de Stat „Alecu Russo”, mun. Bălţi ) şi, respectiv, Maria Crivorucenco (anul IV, Centrul de Excelenţă în Economie şi Finanţe, mun. Chişinău).

Persoanele clasate pe locul I au primit monede comemorative şi jubiliare de argint, iar pentru locurile II şi III s-a acordat câte un set de monetărie.

Câştigătorii au fost desemnaţi de o comisie formată din reprezentanţi ai băncii centrale.

Iată câteva citate din eseurile copiilor şi tinerilor dedicate leului moldovenesc la 25 de ani: 

Pentru mine leul este cea mai valoroasă monedă, pentru că în ea îmi este remunerată munca, pentru că în lei îmi achit lumina pe care o consum, apa pe care o beau,  pâinea pe care o mănânc, cărţile pe care le citesc, şi da, aleg să fiu remunerată în lei, pentru că aleg să fiu Acasă.

Acum, leul moldovenesc ajuns la cea de-a 25 aniversare, se poate simţi un tânăr ambiţios, cu planuri bine stabilite pentru viitor...”

Ce valoare are un leu? Exact cea pe care i-o dăm noi. Cu un leu poţi procura: un pix ca să pui o semnătură decisivă pentru cineva, o acadea ca să-ţi îndulceşti ziua, un caiet unui copil care merge în clasa I, un balon copilului din orfelinat care nu are, dar şi-ar dori enorm o jucărie nouă, un trandafir în miez de vară femeii, pentru care florile sunt un generator de fericire etc.

 ...Câte numai nu a văzut acest leu într-un sfert de veac,(...) el admiră zâmbetele şi şterge lacrimile oamenilor.(...) În tot acest timp vrednic a rămas şi are valoare!

„ Am ţinut în mâinile mele multe bancnote, nu doar moldoveneşti, am văzut bancnote şi monede de diferite valori, dar cel mai aproape şi cele mai preţioase simt că au fost acei primi bani pe care i-am muncit...ei mi-au fost aproape de suflet.”

Îi doresc leului să-şi merite numele şi să devină "regele junglei", să dea şanse generaţiei în creştere de a se dezvolta şi învăţa acasă, ca mai apoi ajungând la jubileul de 50 ani sa fim mândri de valoarea la care va ajunge ştiind că am participat la înflorirea şi prosperarea sa şi să iasă învingător din toate încercările şi luptele pe care le va avea de parcurs, precum a făcut-o domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt.
La mulţi ani, LEULE!
”.