Cât ne poate costa încălzirea şi cum Republica Moldova a fost salvată de la îngheţ în 2009 - MoldStreet
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cât ne poate costa încălzirea şi cum Republica Moldova a fost salvată de la îngheţ în 2009 - MoldStreet

Ministerul Economiei şi Infrastructurii anunţă că în cadrul unei vizite oficiale a Bruxelles, ministrul Vadim Brînzan a discutat cu directorul general adjunct pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Katarina Mathernová mai mute subiecte legate de securitatea energetică a Republicii Moldova.

E vorba despre obţinerea unui credit de urgenţă pentru achiziţionarea şi stocarea a aproximativ 400 milioane metri cubi de gaze în lunile ianuarie şi februarie 2020, căile de întărire a securităţii energetice, planurile de dezvoltare energetică pe termen scurt şi mediu, investiţiile în eficientizarea consumului de energie, scrie Mold-street.com.

100 milioane de dolari pentru ca să nu îngheţăm 2 luni

„De asemenea, a fost discutată ideea creării unui depozit de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova, care ar putea fi procurate şi stocate direct de pe pieţele competitive, asigurând astfel securitatea energetică a ţării”, se arată într-un comunicat de presă al MEI.

În comunicat nu este specificat despre mărimea creditului, dar la preţul actual al gazelor, doar achiziţionarea şi stocarea a 400 milioane metri cubi de gaze ar necesita circa 100 milioane de dolari. Un alt aspect este că practic nu este luată în calcul punerea în funcţie a conductei Ungheni-Chişinău, aşa cum tot au promis şi promit autorităţile.

Nouă, însă, ne-a atras atenţia revenirea la ideea creării unui depozit de stocare a gazelor în ţara noastră, despre care periodic îşi aduc aminte autorităţile. O fac însă mai degrabă pentru a demonstra că examinează toate posibilităţile de a asigura ţara cu resurse energetice. 

Noiembrie 2013: Uniunea Europeană ar putea finanţa proiectul de construcţie în Republica Moldova a unui depozit de gaze, anunţa vicepremierul de atunci Valeriu Lazăr. El la fel a vorbit şi despre alte proiecte din sectorul energetic, care însă aşa-şi nu au fost realizate.

Octombrie 2014: După vizitele la Washington şi Berlin, Andrian Candu, ministrul Economiei de atunci a anunţat despre faptul că partenerii externi ar fi gata să elaboreze şi să finanţeze un pachet energetic anticriză pentru Moldova, în cazul unei eventuale crize a gazelor. O componentă a acestui plan era construcţia unui depozit de gaze.

Septembrie 2019: Un nou anunţ de acest fel, deja al actualului ministru al Economiei Vadim Brînzan.

Până acum totul a rămas şi va rămâne la stadiul de proiect, deoarece nu se găsesc bani pentru astfel de proiecte. Or astfel de proiecte sunt extrem de costisitoare.

Depozite cu ajutorul Gazprom-ului

După ce în ianuarie 2009 Gazprom a sistat pentru aproape două săptămâni livrările de gaze prin Ucraina, iar Republica Moldova a fost salvată de la îngheţ datorită metanului luat din conducta ce vine de la depozitul Bogordceni din Ucraina, autorităţile au tot vorbit despre un astfel de proiect.

Nu putem spune că în decurs de un deceniu nu s-a făcut chiar nimic. Au fost efectuate cercetări ştiinţifice, inclusiv pe teren şi există deja şi o serie de recomandări. Cel mai curios este că studiile s-au făcut în special pe banii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a gigantului rus Gazprom.

Un studiu de prefezabilitate a fost efectuat în 2011-2012 de cercetătorii de la Institutul de Energetică în colaborare cu cei de la Institutul de Geologie şi Seismologie al Academiei de Ştiinţe, la comanda Moldovagaz şi cu aprobarea Gazprom.

Similare
RECOMANDĂRI