ECONOMIC

Bugetele locale din Republica Moldova sunt insuficiente pentru dezvoltarea localităţilor

post-img

Mărimea bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale din Republica Moldova este critic in­suficientă pentru asigurarea dezvoltă­rii durabile a colectivităţilor locale. În anul 2015, unui locuitor din Republica Moldova revenindu-i din bugetele lo­cale în medie 3 106 lei, în scădere cu 11 lei faţă de 2014.

Aceasta este una dintre concluziile Raportului de evaluare a capacităţilor celor mai mari localităţi din Moldova în domeniul gestionării veniturilor publice locale.

În urma elaborării raportului, s-a mai constatat că veniturile bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) incluse în studiul respectiv au evoluat în perioada 2013-2015. Astfel, au înregistrat creşteri de venituri în doi ani consecutivi (faţă de anul precedent) bugetele ale 29 de UAT (din 50). Dintre acestea, cele mai pronunţate creşteri în 2015 comparativ cu 2014 au fost înregistrate la nivelul bugetelor oraşelor Nisporeni, Orhei, Durleşti şi Cahul.

În acelaşi timp, veniturile bugetelor locale ale 16 UAT s-au redus în 2015 comparativ cu 2014. Cele mai nefavorabile evoluţii le-au avut în acest sens oraşele Străşeni, Rezina, Ialoveni, Floreşti, comuna Sipoteni şi satul Peresecina.

Raportul integral îl găsiţi aici.