ECONOMIC

Bucureşti, Sofia, Budapesta şi Varşovia concurează cu oraşe principale din Europa Occidentală

post-img

Bucureşti, Sofia, Budapesta şi Varşovia concurează cu aproape orice oraşe principale din Europa Occidentală, deşi disparităţile dintre oraşele principale şi secundare din ţările "cu venituri scăzute" rămân mult mai ridicate decât în orice alte părţi ale Europei, se arată în studiul intitulat ''Regândirea regiunilor mai puţin dezvoltate'', publicat luni de Banca Mondială.

Potrivit Agerpres, în ţările cel mai puţin dezvoltate din Europa, oraşe principale, cum ar fi Bratislava şi Bucureşti, seamănă mai mult cu Roma, Madrid sau Copenhaga decât cu orice altă parte a propriei lor ţări.

Raportul Băncii Mondiale arată că, în Europa, oraşele sunt motoarele de creştere, iar în România zonele urbane funcţionale (ZUF) ale Bucureştiului şi ale reşedinţelor de judeţ generează 90% din totalul veniturilor întreprinderilor.

În timp ce mai puţin de 16% din populaţia UE trăieşte în oraşele principale, acestea generează 23% din PIB-ul ţării. Mai mult, cele 228 de oraşe secundare europene generează încă 45% din PIB-ul UE.

Activitatea economică nu este răspândită egal pe teritoriul Europei, desfăşurându-se, în special, pe câmpii şi pe creste. Principalele regiuni din Europa au, în medie, un PIB per capital de 2,3 mai ridicat decât cea mai săracă regiune din ţara lor.

În "regiunile cu creştere redusă", în care oraşele contribuie semnificativ la creştere, rămân discrepanţe majore în privinţa productivităţii oraşelor principale şi secundare, susţine Banca Mondială.