Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, produsele vegetale s-au scumpit cu 17,4%, iar cele animaliere cu 19,6 %. Indicele preţurilor producătorului (preţurile medii de vânzare de către întreprinderile agricole) la produsele agricole în ianuarie–septembrie 2021 faţă de perioada respectivă a anului 2020 a constituit 117,9%.
În ianuarie-septembrie 2021 preţurile producătorului la produsele vegetale s-au majorat cu 17,4% faţă de ianuarie-septembrie 2020. Mai accentuat au crescut preţurile producătorului la soia – cu 57,0%, rapiţă – 41,6%, porumb – cu 37,4%, floarea soarelui – cu 34,9%, struguri de soiuri tehnice – cu 32,9%, leguminoase pentru boabe – cu 21,8%, orz – cu 20,3%, grâu – cu 11,5%. În acelaşi timp, s–au micşorat preţurile producătorului la culturi bostănoase alimentare – cu 18,7%, fructe sămânţoase – cu 17,1%, legume – cu 11,0%, cartofi – cu 14,2%, secară – cu 11,9%.
La produsele animaliere, în ianuarie-septembrie 2021 faţă de perioada respectivă a anului 2020, a fost înregistrată majorarea preţurilor producătorului cu 19,6%, inclusiv la ouă alimentare – cu 33,5%, vite şi păsări (în masă vie) – cu 19,2% şi lapte – cu 5,0%.
Dinamica trimestrială a preţurilor producătorului în comparaţie cu perioada respectivă din anul precedent este prezentată în Figura 1. Astfel, preţurile producătorului în trimestrul III a.c. faţă de trimestrul III al anului trecut au crescut cu 15,8%, inclusiv la produsele vegetale – cu 15,4% şi la cele animaliere – cu 19,0 %.