BNR va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei pentru a marca împlinirea Centenarului României Mari
Sursa foto:agerpres.ro Vizualizari:

BNR va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei pentru a marca împlinirea Centenarului României Mari

BNR va lansa în circulaţie o bancnotă care va avea pe una dintre feţe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei şi va intra pe piaţă în 2020. BNR vrea să marcheze astfel, încă o dată, împlinirea Centenarului României Mari.

Valoarea nominală de 20 de lei a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote româneşti şi se regăseşte printre cele aflate în circulaţie în zona euro.

Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificaţie, menţionează BNR.

„Banca Naţională a României susţine preocupările pentru consolidarea egalităţii de gen, în linie cu iniţiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”, se arată în comunicatul BNR.

Consiliul de Administraţie al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim.

„Banca Naţională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, se mai precizează în comunicatul BNR.

BNR anunţă că va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranţă şi identificare, precum şi data exactă a lansării în circulaţie.

Similare
RECOMANDĂRI