BNM: Raportul de investigaţie Kroll 2, în faza de redactare. Ar putea fi gata în câteva săptămâni
Sursa foto:mold-street.com Vizualizari:

BNM: Raportul de investigaţie Kroll 2, în faza de redactare. Ar putea fi gata în câteva săptămâni

Reprezentanţii companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson au efectuat recent o vizită la Chişinău pentru a avea întrevederi cu reprezentanţii mai multor instituţii publice.

 Scopul întâlnirii a fost de a agrea structura şi termenele strategiei de recuperare a activelor delapidate, ca urmare a fraudei care a dus în 2014 la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii SA, Banca Socială SA şi Unibank S.A.

La întrunire au participat preşedintele Parlamentului, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), ministrul Economiei şi Insfrastructurii, ministrul Justiţiei şi reprezentanţi ai Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupţie, Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi Agenţiei pentru recuperarea bunurilor infracţionale (ARBI). Şedinţa de lucru a fost condusă de prim-ministrul, Pavel Filip.

Reprezentanţii companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson au prezentat o versiune actualizată a strategiei de recuperare a activelor delapidate, în care se ţine cont de comentariile anterioare ale reprezentanţilor BNM, ARBI şi ai Procuraturii Anticorupţie.

Părţile au convenit că implementarea strategiei va fi condusă de către organele de anchetă şi urmărire penală moldoveneşti cu sprijinul companiilor Kroll şi Steptoe &Johnson. Autorităţile din Republica Moldova vor crea un grup de lucru care va conlucra cu experţii Kroll şi Steptoe & Johnson şi va obţine, în mod regulat, informaţii actualizate cu privire la progresul înregistrat.

Totodată, reprezentanţii consorţiului internaţional au confirmat că al doilea raport de investigaţie este în fază finală de redactare şi este planificat să fie transmis în următoarele câteva săptămâni. 

Reprezentanţii companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu Procuratura Generală şi ARBI după livrarea raportului, pentru a susţine efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internaţional, dar şi pentru a solidifica baza de probe în procedurile iniţiate pe plan naţional.

Similare