BNM: Presiunile inflaţioniste vor continua până la sfârşitul anului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

BNM: Presiunile inflaţioniste vor continua până la sfârşitul anului

Rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt va fi menţinută la nivelul actual de 7,5 la sută anual. O decizie unanimă în acest sens a fost luată de comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), miercuri, 30 octombrie.

Vor rămâne fără modificări şi ratele de dobândă la creditele overnight – 10,5 la sută anual şi 4,5 la sută anual la depozitele overnight. Totodată, s-a decis că normele rezervelor obligatorii se vor menţine la nivelul actual de 42,5 la sută şi respectiv 17,0 la sută din baza de calcul.

Banca Naţională susţine că prognoza cu privire la inflaţie rămâne valabilă, iar presiunile inflaţioniste vor continua până la sfârşitul anului în curs. Acestea vor fi determinate, în principal, de cererea agregată, majorarea costului unitar al forţei de muncă şi efectul sezonier. Situaţia se va inversa în primul trimestru al anului 2020, când inflaţia va începe să se diminueze.

În luna septembrie, rata anuală a inflaţiei a constituit 6,3 la sută. Astfel, aceasta a evoluat conform prognozei.

Potrivit BNM, s-a înregistrat o creştere economică pronunţată în prima jumătate a anului, care se va menţine până la finele anului în curs, dar mai modest. În trimestrul II 2019, investiţiile populaţiei au crescut faţă de consum, inclusiv datorită creşterii veniturilor.

Totodată, volumul creditelor noi acordate în moneda naţională pe parcursul trimestrului precedent a constituit 5,8 miliarde lei, înregistrând o creştere anuală de 26,1 la sută. Persoanelor fizice şi celor juridice le-au revenit ponderi similare de 50 la sută din volumul total de credite acordate.

BNM declară că va monitoriza şi va anticipa în continuare evoluţiile macroeconomice interne şi externe, riscurile şi incertitudinile asociate evoluţiei inflaţiei, pentru a asigura menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu.

Următoarea şedinţă cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 11 decembrie 2019.
Similare
RECOMANDĂRI