BNM permite băncilor să amâne obligaţiile de plată a persoanelor fizice pentru creditele contractate, în condiţiile stării de urgenţă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

BNM permite băncilor să amâne obligaţiile de plată a persoanelor fizice pentru creditele contractate, în condiţiile stării de urgenţă

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a emis, pe data de 17 martie 2020, o hotărâre prin care permite băncilor licenţiate gestiunea flexibilă a obligaţiilor de plată a  persoanelor fizice aflate în dificultate de plată pentru creditele contractate, în condiţiile stării de urgenţă.

Hotărârea facilitează acordarea de către băncile licenţiate a unor înlesniri la plata pentru creditele existente ale persoanelor fizice, până pe 31 mai 2020.

Aceste măsuri vor putea fi aplicate în mod selectiv şi individual de către bănci, conform propriilor capacităţi, reglementări şi prevederi contractuale. În acelaşi timp, decizia BNM determină necesitatea  gestionării prudente de către bănci a tuturor riscurilor în vederea menţinerii stabilităţii sectorului bancar şi protejării deponenţilor. 

Modificarea până la 31 iulie 2020 a termenelor de scadenţă a plăţilor şi/sau a sumelor plăţilor la aceste credite nu va avea ca efect clasificarea lor într-o categorie mai dură decât cea existentă la data adoptării prezentei hotărâri.

Decizia nu se referă la creditele noi acordate în perioada menţionată.

Persoanele fizice care îşi pot onora în continuare creditele, în special prin modalităţile de plată la distanţă, sunt încurajate să o facă.

Băncile licenţiate din Republica Moldova dispun de suficiente lichidităţi şi capital, sunt solide şi stabile.

Amitim că până acum, Moldova Agroindbank şi Moldindconbank au anunţat că oferă clienţilor săi posibilitatea de amânare  a plăţilor pentru ratele şi dobânzile la creditele acordate persoanelor fizice.

Similare
RECOMANDĂRI