BNM cere băncilor licenţiate să testeze serviciile de păstrare a bunurilor clienţilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

BNM cere băncilor licenţiate să testeze serviciile de păstrare a bunurilor clienţilor

Verificarea şi testarea serviciilor de păstrare a bunurilor deponenţilor, precum şi informarea clienţilor despre riscurile aferente – sunt solicitările pe care Banca Naţională a Moldovei le-a înaintat băncilor licenţiate.

Într-un comunicat de presă al BNM se arată că scopul solicitărilor este de prevenire a riscurilor. „Verificările urmează să se încheie pe 22 octombrie 2019, după care, în cel mult 30 de zile lucrătoare, băncile vor trebui să prezinte BNM rezultatele, dar şi un plan de măsuri pentru înlăturarea deficienţelor depistate”, se arată în comunicat.

Banca Naţională a Moldovei este responsabilă de reglementarea prudenţială a băncilor şi nu reglementează cerinţele specifice, tehnice, de securitate etc., acestea încadrându-se la modul general în categoria de riscuri operaţionale.

„Actele normative emise de BNM prevăd că băncile trebuie să elaboreze politici interne pentru a gestiona eficient riscurile operaţionale la care se expun, inclusiv cele de fraudă internă sau externă, precum şi tentativele de fraudă”, se arată în comunicat, care mai menţionează că aplicarea acestor norme este indispensabilă pentru protecţia eficientă a activelor băncilor.
Similare
RECOMANDĂRI