BNM a decis diminuarea ratei rezervelor obligatorii în lei până la 34 la sută
Vizualizari:

BNM a decis diminuarea ratei rezervelor obligatorii în lei până la 34 la sută

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a adoptat, prin vot unanim, în şedinţa extraordinară de vineri, modificarea p. 3 al Hotărârii din 20 martie curent cu privire la nivelul ratelor dobânzilor BNM şi la norma rezervelor obligatorii. Astfel, norma rezervelor obligatorii în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă pentru perioada de aplicare a acestora 16 aprilie – 15 mai 2020 se stabileşte în mărime de 34,0 la sută din baza de calcul, relatează Moldpres.

Convocarea şedinţei extraordinare a Comitetului executiv al BNM este condiţionată de necesitatea aplicării unor măsuri de politică monetară capabile să atenueze parţial impactul efectelor generate de pandemia COVID-19 asupra economiei naţionale, au precizat surse de la Banca Naţională.

Decizia vizează majorarea lichidităţilor disponibile pentru băncile licenţiate, în vederea prevenirii riscului de lichiditate şi consolidării abilităţii sectorului bancar din Moldova. Urmare acestei decizii, lichidităţile disponibile în sectorul bancar vor creşte cu circa 3.0 miliarde lei.

Totodată, diminuarea normei rezervelor obligatorii reprezintă o continuitate a măsurilor de politică monetară de echilibrare a normelor rezervelor obligatorii în contextul sporirii eficienţei transmiterii impulsurilor monetare în sectorul real.

Banca Naţională va monitoriza în continuare situaţia şi, la necesitate, va veni cu măsuri pentru a menţine nivelul suficient de lichiditate în sistemul bancar.

Similare
RECOMANDĂRI