ECONOMIC

BNM a dat persoanelor undă verde la declararea voluntară a mijloacelor băneşti care anterior au fost ascunse

post-img

După aproape jumătate de an de la publicarea proiectului de hotărâre, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a aprobat cerinţele privind depunerea, recepţionarea, evidenţa şi păstrarea cererilor cu privire la declararea voluntară a mijloacelor băneşti. Proiectul hotărârii Comitetul executiv al BNM, aferent Legii privind declararea voluntară şi amnistia fiscală, a fost elaborat în perioada în care la şefia BNM se afla Sergiu Cioclea, fiind aprobat abia la 30 ianuarie, curent. Documentul, fără de care legalizarea mijloacelor financiare nu poate fi iniţiată, a intrat în vigoare la 1 februarie, curent, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, scrie ZdG.

Legea nr. 180 privind declararea voluntară şi stimularea fiscală a intrat în vigoare la 17 august 2018. Potrivit art. 17, alineatul (2), litera c, autorităţile participante la procesul de declarare voluntară a bunurilor şi de stimulare fiscală urmau să aproba actele normative necesare pentru aplicarea prezentei legi şi să creeze condiţiile necesare pentru realizarea procesului de declarare voluntară a bunurilor, în termen de o lună de la intrarea în vigoare a legii.

Conform prevederilor art. 9 „Procedura declarării voluntare”,  BNM este responsabilă de modalitatea de depunere, recepţionare, evidenţă şi păstrare a cererilor cu privire la declararea voluntară a mijloacelor băneşti. Un proiect de hotărâre al Comitetului executiv al BNM în acest sens a fost publicat la 24 august 2018 şi urma să fie supus consultărilor publice până pe 10 septembrie 2018.

Totodată, legea adoptată în varianta iniţială prevedea că subiecţii declarării voluntare urmau să prezinte la Serviciul Fiscal de Stat, pentru mijloacele băneşti , o cerere cu privire la declararea voluntară până pe 10 decembrie 2018.

Continuarea o găsiţi pe ZdG.md