BERD va oferi R. Moldova un grant de circa 40 de milioane de euro, pentru interconectarea energetică cu România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

BERD va oferi R. Moldova un grant de circa 40 de milioane de euro, pentru interconectarea energetică cu România

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va acorda Republicii Moldova un grant în valoare de până la 39,94 mln euro pentru implementarea proiectului de interconectare a reţelelor de energie electrică cu România. Comisia politică externă şi integrare europeană va propune plenului Parlamentului ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Acordul va facilita implementare proiectului de interconexiune a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României, lucru care va permite crearea unei pieţe de energie electrică transparentă şi competitivă în ţara noastră şi integrarea acesteia cu piaţa regională de energie electrică a UE.

Scopul proiectului rezidă în construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România. Este vorba despre construcţia unei staţii back-to-back în Vulcăneşti, a unei linii de transport de 400 KV între Vulcăneşti şi Chişinău, precum şi extinderea staţiilor de transformare din Chişinău şi Vulcăneşti.

Acordul de grant dintre Republica Moldova, Întreprinderea de Stat ”Moldelectrica” şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind implementarea Proiectului ”Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, faza I” a fost semnat la 26 septembrie 2019. 

Termenul de valabilitate a acordului de grant este 21 iunie 2025.
Similare
RECOMANDĂRI