ECONOMIC

Benzina s-a scumpit din nou la mai multe benzinării, astăzi, în timp ce petroliştii erau la Parlament

Benzina s-a scumpit din nou astăzi, cu 20 de bani, la mai mulţi distribuitori, în timp ce reprezentanţii petroliştilor erau la negocieri în Parlament. Aceştia au fost invitaţi la dezbateri publice în vederea perfecţionării legii care reglementează preţurile la carburanţi. Şefii companiilor petroliere încearcă să convingă proaspătul Parlament să le dea mai multă libertate în stabilirea preţurilor.

În timpul dezbaterilor publice, organizate astăzi de Parlament asupra legii privind piaţa produselor petroliere, unii reprezentanţi ai companiilor petroliere s-au arătat nemulţumiţi de faptul că statul încearcă să reglementeze un domeniu care ar trebui să fie ghidat doar de legile concurenţei.

VITALIE CHIRIAC, reprezentant companie petrolieră: „Daca noi vom plafona toate staţiile în egală măsură, vom avea situaţia în care în multe sate, unde sunt vânzări sezoniere, atunci când începe sezonul agricol sunt vânzări, şi apoi aşteaptă să treacă iarna, ele se vor închide”

De partea petroliştilor au fost şi peşedintele Consiliului Consultativ în domeniul transportului rutier, o structură a ministerului Economiei.

EUGEN DAŢCO, preşedintele Consiliul Consultativ în domeniul trasportului rutier: „Persoanele fizice, dacă astăzi cineva îmi spune că după majorarea preţurilor în Chişinău s-a diminuat fluxul de maşini pe străzi, să am iertare. El s-a majorat. Eu consum 100 de litri de motorină pe lună, 1600 de lei, 10% sunt 100 de lei. pentru cei care au maşini 100 de lei e un preţ derizoriu. Nu influenţează asupra nimic”.

Constantin Tampiza, ministrul al Economiei, dar şi al Finanţelor în anii 90, după care şi director la o filială românească a unei companii petroliere din Rusia, mai nou s-a apucat de agricultură. Potrivit lui, statul ar trebui să reglementeze doar preţurile en-gros ale motorinei pentru a încuraja dezvoltarea agriculturii. Cât proveşte benzina, aceasta poate fi vândută la preţuri libere.

CONSTANTIN TAMPIZA, agricultor: „Principala problemă astăzi în Moldova este motorina, motorina en gros. Toate celelalte preţuri pe nimeni nu trebuie să intereseze pentru că motorina se duce la agricultori prin pieţe en gros, o parte se duce la trasnporatori, dar prin staţiile cu amănuntul se duce o parte nesemnificativă”.

Şi unii experţi din domeniu spun că, într-o economie de piaţă, statul nu ar trebui să intervină la reglementarea preţurilor, ci să le ofere petroliştilor condiţiile unei concurenţe sănătoase.

VICTOR PARLICOV, expert economic: „Concurenţa între ei trebuie să se dea şi noi trebuie să stimulăm concurenţa între ei, altă soluţie decât preţurile să se schimbe zilnic şi să se forţeze această concurenţă inclusiv la panou, petroliştii spun corect, între ei este concurenţă, dar e după panou, noi trebuie să scoatem această concurenţă la panou, ca omul s-o vadă şi s-o simtă şi omul să simtă că are alternativă”.

Şefii ANRE recunosc că legea privind plafonarea preţurilor la produsele petroliere este imperfectă, însă spun că majorarea preţurilor la carburanţi este justificată în condiţiilor unor majorări de preţuri pe piaţa internaţională.

EUGEN CARPOV, director ANRE: „Obiective sunt creşterea cotaţiilor atât la petrol cât şi la produsele petroliere care a început la sfârşitul anului trecut şi s-au reflectat la preţurile la pompă”.

La sfârşitul sesiunii parlamentare trecute, legislativul a aprobat proiectul propus de deputatul Alexandru Oleinic. Potrivit documentului, ANRE stabileşte noua metodologie de calcul a preţurilor plafon la benzină şi motorină  în funcţie de fluctuaţiile de pe piaţa internaţională. Petroliştii nu au voie să afişeze pe panouri preţuri mai mari decât preţul plafon stabilit de ANRE. Noile reglementaări a creat incertitudine pe piaţă, întrucât preţurile variază practic în fiecare zi. Preţul benzinei începe de la 20 de lei şi 20 de bani, iar la unele benzinării poate costa şi 20 de lei şi 60 de bani.