ECONOMIC

Beneficiarii de pensii de dizabilitate vor avea dreptul la reexaminarea acestora

post-img

Cabinetul de miniştri urmează să aprobe astăzi proiectul ce se referă la majorarea de la 1 octombrie a pensiilor şi alocaţiilor. La acest subiect a vorbit în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spătari.

„De majorarea pensiei minime nu vor beneficia doar pensionarii care au un stagiu complet de cotizare, alături de ei vor beneficia alte sute de mii de oameni, de exemplu, pensionarii care nu au un stagiu complet de cotizare, dar care se află sub pensia minimă raportată la stagiul lor de cotizare realizat. De exemplu, dacă o persoană a realizat 90 la sută dintr-un stagiu complet de cotizare, atunci această persoană va avea dreptul la o pensie minimă de 1800 de lei, adică raportat la stagiul de cotizare realizat. În total de creşterea pensiei minime vor beneficia 428 de mii de persoane, în mod direct sau indirect. Este vorba de pensionari pentru limita de vârstă, dar, de asemenea, este vorba şi de pensionari care au o pensie pentru dezabilitate şi beneficiarii de alocaţii sociale şi alocaţii pentru îngrijire, care, de asemenea, vor creşte ca urmare a creşterii pensiei minime, pentru că aceste alocaţii sunt calculate în baza pensiei minime. Măsura este aceasta – creştem pensia minimă până la două mii de lei. Astăzi pensia minimă 1188 de lei şi 05 bani. Creşterea este semnificativă, aproape 70 la sută. Astăzi pensia minimă, de asemenea, se acordă în funcţie de stagiu de cotizare realizat. Aici noi nu revizuim regula care există. Şi astăzi există pensionari care primesc mai puţin de 1188 de lei pentru că nu au stagiu complet de cotizare, dar aceşti pensionari vor primi o creştere semnificativă a pensii lor. Impactul pentru pensionari, pentru cei care au un stagiu complet de cotizare, este, în medie, de 366 de lei. Iar pentru cei care nu au un stagiu complet de cotizare media este de aproape 400 de lei. Vor fi persoane care vor beneficia de o creştere până la 750 de lei chiar”, a menţionat Marcel Spătari.
 
Potrivit ministrului, creşterea pensiei minime până la 2 000 de lei este aplicată prin mecanismul suplimentului de solidaritate.

„Această creştere pe care noi o acordăm ea este acordată prin intermediul unui mecanism de solidaritate, care se numeşte supliment de solidaritate şi care se acordă la diferenţa dintre pensia calculată şi pensia minimă. Dacă pensia calculată la o persoană cu stagiu complet de cotizare este 1400 de lei, suplimentul de solidaritate va fi 600 de lei. Începând de anul viitor, pensia minimă va fi indexată cu creşterea inflaţiei, iar regula generală de indexare a pensiilor va fi mai mare, mai repede vor creşte pensiile decât doar inflaţia şi atunci pensiile în general vor creşte mai repede şi pensia calculată a persoanei va creşte mai repede decât pensia minimă. Dacă în urma calcului pensia calculată sau pensia meritată este încă sub acest plafon al pensiei minime respectiva diferenţă va fi plătită iarăşi sub formă de supliment de solidaritate. Sistemul este sustenabil pe termen lung, vor exista două viteze de creştere: viteza de creştere a pensiei calculate va fi mai mare decât viteza de creştere a pensiei minime. Dacă pensia calculată este sub pensia minimă se va oferi suplimentul de solidaritate, dar la un moment dat pentru că va creşte mai repede pensia calculată, ea va ieşi, va depăşi nivelul de pensie minimă şi atunci beneficiarul de pensie va avea pensia indexată pe baza regulii generale. Acest lucru ne va permite să acordăm o creştere mai dinamică a pensiei pentru persoanele care au pensia astăzi peste 2 mii de lei sau între două mii de lei şi salariul mediu pe ţară. Pentru aceste persoane noi vom acorda o creştere mai dinamică în mod normal, dar o să discutăm dacă şi cum vom face şi o revizuire a regulilor de indexare, care este în discuţie, nu am luat încă o decizie”, a menţionat Marcel Spătari.
 
Potrivit ministrului, banii pentru majorarea pensiilor vor proveni din bugetul de stat. Costul acestei iniţiative este de 512 milioane de lei în anul 2021 şi de 2,1 miliarde de lei pentru anul 2022, bani alocaţi din bugetul de stat.
 
Totodată, Marcel Spătari recunoaşte că pensia de două mii de lei nu este suficientă unui pensionar pentru necesităţile pe care le are, potrivit ministrului, autorităţile vor identifica mai multe mecanisme ce vor fi puse în aplicare pentru a asigura un trai decent vârstnicilor.
 
„Eu îmi dau seama că două mii de lei nu este o pensie decentă, îmi dau seama foarte bine - cu 2 mii de lei nu te descurci, dar deja Guvernul îşi asumă o cheltuială suplimentară de 2,1 miliarde de lei pentru anul viitor, sursele vor fi din bugetul de stat, din dezvoltarea economică. În mod normal noi, ca stat, trebuie să oferim acest sprijin pensionarilor. Avem 70% din pensionari cu pensia sub 2000 de lei. Eu îmi dau seama ca asta nu e suficient pentru oameni, dar această creştere în jur de 400 de lei va fi un stimul pentru ei, va da un semnal şi va creşte şi încrederea asupra statului şi important pentru noi este să restabilim imaginea statului pentru că nu se cotizează la bugetele de asigurări sociale pentru că lumea nu are, inclusiv, încredere în stat. Creşterea pensiei minime a fost promisă şi ea trebuia să fie actată de la 1 octombire de aceea noi ne-am mişcat foarte repede pe acest aspect. Tehnic este mai uşor de implementat, este vorba de intervenţia statului şi sursele suplimentare sunt din bugetul de stat, noi nu trebuie să schimbăm fundamental sistemul de pensii pentru ca să acordăm această pensie”, a menţionat Marcel Spătari.
 
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a precizat că pe lângă creşterea pensiei minime, Guvernul va aproba alte două măsuri importante ce se referă la persoanele cu abilităţi reduse.

„Mai sunt încă două măsuri care sunt conexe creşterii pensiei minime şi asta este acordarea dreptului de reexaminare a pensiilor de dizabilitate pentru că până astăzi reexaminarea pensiilor era acordată numai pentru limita de vârstă, noi vom extinde acest drept şi persoanele care sunt beneficiare de pensii de dizabilitate vor avea şi ele dreptul de a-şi reexamina pensiile. Asta este prima măsură şi a doua măsură care poate părea un pic mai minoră, dar este importantă pentru anumite persoane, este calculul pensiei perioada de îngrijire a unei persoane cu dizabilităţi severe, de exemplu un părinte îngrijeşte de un copil dizabilitate severă şi nu poate munci în această perioadă, această perioadă valorificată în lege la nivelul salariului minim a celuia de o mie de lei acum noi o să o valorificăm la nivelul salariului mediu şi respectiv calculul pensiei pentru aceste persoane care îngrijesc de persoane cu dizabilitate severă va fi mai favorabil. Dar aceste două măsuri vizează grupuri cumva mai restrânse şi nu au fost în atenţia publicului, ele vin la pachet cu creşterea pensiei minime. De asemenea, noi analizăm şi un alt set de măsuri privind pensiile în general, dar această revizuire a plăţilor unice nu este pe agendă în acest moment”, a mai spus Marcel Spătari.