BEI va oferi 75 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Eficienţă energetică în Republica Moldova”
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

BEI va oferi 75 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Eficienţă energetică în Republica Moldova”

Banca Europeană de Investiţii va acorda 75 milioane de euro pentru implementarea Proiectului „Eficienţă energetică în Republica Moldova”. În acest sens, Executivul a aprobat, ieri, Hotărârea de Guvern, promovată  de Ministerul Economiei şi Infrastructurii privind negocierea şi semnarea contractului de finanţare între Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Costul total al Proiectului constituie 75 milioane de euro, care va fi finanţat de un grup de donatori. Astfel,  BEI şi BERD vor acorda ţării noastre câte un împrumut în valoare de 30 milioane de euro fiecare, iar UE va oferi prin intermediul Platformei de Investiţii pentru Vecinătate (NIF) un grant în valoare de 15 milioane de euro. Proiectul va fi implementat începând cu trimestrul III, 2020 până în trimestrul III, 2024.

Beneficiarii Proiectului vor fi instituţiile publice de menire socială, precum spitalele republicane, municipale şi raionale, grădiniţele şi şcolile. Proiectul „Eficienţă energetică în Republica Moldova” va fi implementat în două etape. La prima etapă vor fi finanţate proiectele de eficienţă energetică pentru autorităţile publice centrale, inclusiv spitale cu un buget de aproximativ 60 milioane de euro, cu acoperire egală din partea BERD şi BEI, iar la etapa a doua – proiectele de eficienţă energetică pentru autorităţile administraţiei publice locale (clădiri de menire socială), cu un buget de cca. 15 milioane de euro.

De implementarea Proiectului vor fi responsabile Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE) şi Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energiei (UCIPE).
 
Similare
RECOMANDĂRI