Basarabenii au trimis acasă  peste 147 de milioane de dolari doar în luna decembrie a anului trecut
Sursa foto:digi24.ro Vizualizari:

Basarabenii au trimis acasă peste 147 de milioane de dolari doar în luna decembrie a anului trecut

În luna decembrie, prin intermediul băncilor licenţiate, din străinătate au fost transferate în favoarea persoanelor fizice mijloace băneşti în valoare netă de 147,84 milioane de dolari. Cifra este în creştere cu 36,9% comparativ cu decembrie 2019.

Aproape 47% din transferuri sunt din ţările Uniunii Europene, cele din CSI au o pondere de 13,6%, iar 39,6% sunt transferuri din alte ţări ale lumii, transmite IPN.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, transferurile din UE în favoarea persoanelor fizice, în decembrie 2020, au constituit 69,23 milioane de dolari. Ca rezultat al ieşirii Regatului Unit din UE, volumul transferurilor din UE în decembrie 2020 a fost cu 14,17 milioane de dolari mai mic.

În distribuţia pe state a provenienţei transferurilor în favoarea persoanelor fizice, sunt de menţionat transferurile din Israel, care au o pondere de 17,4%. Transferurile din Italia alcătuiesc 13,9% din total. Acestea sunt urmate de transferurile din Rusia – 12,5%, din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – 9,6%, din Germania – 9% etc.

În structura pe valute, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 64,5%, urmate de transferurile în dolari SUA – 33,2% şi cele în ruble ruseşti – 2,3%.

Pe parcursul  perioadei ianuarie-decembrie 2020, volumul total al transferurilor bancare de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1486,74 milioane dolari SUA, cu 21,6% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.

În decembrie 2020, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuaţiile cursului de schimb al valutelor faţă de dolarul SUA au contribuit cu 10,5 puncte procentuale la creşterea valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice. Eliminându-se efectul cursului de schimb, prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, a fost înregistrată o creştere a volumului transferurilor cu 26,4%.

Similare
RECOMANDĂRI