ECONOMIC

Banii de la UE - omişi din proiectul rectificării bugetare. Deputat: Reiese că guvernarea nu vrea să îndeplinească anumite condiţii pentru a primi aceşti bani

Cea de-a treia tranşă din asistenţa macrofinaciară, promisă de Bruxelles Republicii Moldova, nu a fost inclusă în proiectul rectificării bugetului de stat pentru anul 2020. Opoziţia spune că, astfel, guvernarea socialistă dă de înţeles că nu intenţionează să respecte condiţiile impuse de partenerii europeni pentru a primi banii. În acelaşi timp, preşedintele Igor Dodon spune că pentru a face faţă crizei provocate de pandemie, ţara mizează pe creditul din Federaţia Rusă şi pe banii veniţi din partea Fondului Monetar Internaţional.

Proiectul rectificării bugetului de stat pentru anul 2020, aprobat săptămâna trecută de Guvern, urmează să fie supus dezbaterilor şi în plenul Parlamentului. Opoziţia se arată nedumerită că din document lipseşte a treia tranşă din asistenţa macrofinanciară promisă de Uniunea Europeană.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA: „Faptul că acestă asistenţă macrofinanciară nu este inclusă la capitolul venituri în bugetul de stat pentru anul 2020, a treia tranşă, denotă multe suspiciuni. Reiese că această guvernare nu doreşte să îndeplinească anumite condiţii necesare pentru a obţine aceşti bani”.

Şi preşedintele ţării a recunoscut că autorităţile nu mizează pe banii din Uniunea Europeană la acoperirea deficitului bugetar.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: Vor fi scoşi din buget peste un miliard de lei care urmau să vină de la Uniunea Europeană, este vorba de a treia tranşă din suportul macrofinanciar şi este vorba încă de câteva proiecte. Noi sperăm foarte mult că ceea ce se vorbeşte, s-a discutat public şi se fac tot felul de declaraţii, totuşi va fi un suport şi din partea colegilor noştri din UE”.

Şeful statului spune că deficitul bugetar enorm provocat de criza covid 19 va fi acoperit din împrumuturi externe.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „La acest capitol avem câteva susţineri clare, avem susţinerea din partea Federaţiei Ruse, 200 milioane de euro. Avem susţinerea din partea FMI 230 mln dolari”.

Opoziţia spune că miza autorităţilor este greşită şi că ar trebui să respecte condiţionalităţile impuse de UE pentru a beneficia de fonduri europene, în condiţii mult mai avantajoase.

 ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA: „Mai bine Republica Moldova să împrumute bani de la Uniunea Europeană, unde condiţiile de creditare sunt mult mai facile şi tot timpul sunt însoţite de componenta de grant”.

Recent, Uniunea Europeană a alocat Republicii Moldova 87 de milioane de euro. Banii urmează a fi folosiţi pentru combaterea crizei cauzate de pandemia de covid.