Banca Transilvania din România vrea să intre pe piaţa din Republica Moldova
Sursa foto:Radio Constanta Vizualizari:

Banca Transilvania din România vrea să intre pe piaţa din Republica Moldova

Banca Transilvania (BT) intenţionează să achiziţioneze un pachet iniţial în jur de 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul băncilor din Republica Moldova. BT a solicitat aprobarea achiziţiei din partea autorităţilor de reglementare bancară şi autorităţilor relevante din România şi Republica Moldova.

Din 2007, acesta este prima dată când un investitor bancar străin intră pe piaţa din Republica Moldova, notează bani.md.

Ca urmare a investiţiei avute în vedere, Banca Transilvania şi BERD vor deţine împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislaţia în vigoare, acestea vor face o ofertă pentru achiziţionarea celorlalte acţiuni.

Acţionar minoritar, BERD şi-a majorat participaţia la 27,5% anul trecut, în încercarea de a restabili o guvernanţă corporativă eficientă şi de a atrage investitori strategici puternici în Victoriabank.

Conform unui comunicat al BT remis, marţi, AGERPRES, este pentru prima oară în ultimii zece ani când o banca din afara Republicii Moldova îşi arată interesul pentru a intra pe piaţă.

"Tranzacţia va respecta toate prevederile legii pieţei de capital din Republica Moldova, iar BT va avea nevoie de aprobarea Băncii Naţionale a României şi a Băncii Naţionale a Moldovei pentru aceasta investiţie", se menţionează în comunicat.

"Suntem încântaţi să ne alăturăm BERD-ului şi celorlalţi acţionari în demersul de a dezvolta piaţa bancara locală şi de a susţine economia din Republica Moldova. Dorim să replicăm modelul de business BT, succesul pe care îl avem în România. Victoriabank este o banca solidă, bine poziţionată pe piaţa bancară din Republica Moldova. Vedem potenţial de creştere pe liniile de business pe care în mod tradiţional Banca Transilvania are o bogată expertiză — IMM, retail, microcompanii — precum şi în ceea ce priveşte serviciile financiare digitale. Pentru planul nostru ambiţios ne bazăm inclusiv pe continuarea şi dezvoltarea colaborării strategice cu partenerii noştri tradiţionali", a declarat Horia Ciorcila, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

Banca Transilvania este a doua bancă din România, în funcţie de active, BERD fiind acţionar al acesteia din 2001.

Similare