Banca Naţională, despre informaţiile conform cărora din ţară sunt scoşi bani: Nu există motive de îngrijorare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Banca Naţională, despre informaţiile conform cărora din ţară sunt scoşi bani: Nu există motive de îngrijorare

Banca Naţională a Moldovei (BNM) anunţă că au fost întreprinse măsuri suplimentare în cadrul regimului de monitorizare a transferurilor internaţionale. Măsurile au fost luate după ce atât Preşedintele Igor Dodon, cât şi noul ministru al Economiei Vadim Brînzan, au anunţat că în ultima perioadă din ţară au fost scoase sume mari de bani.

„BNM utilizează servicii informatice ale prestatorilor de servicii de mesagerie financiară care vizează anumite categorii de informaţii obţinute sau procesate de către băncile licenţiate. Aceste servicii cuprind accesul la datele cu privire la transferurile internaţionale.
 
Datele respective reprezintă temeiul pentru analiza fluxurilor de capital şi a pieţelor financiare, a eficienţei serviciilor de transfer, în legătură cu atribuţiile de implementare a politicii monetare, reglementare valutară şi supraveghere bancară. În acest sens sunt evaluate  riscurile aferente adecvării capitalului şi resurselor de lichiditate a băncilor etc. În acelaşi timp, informaţiile obţinute sunt destinate pentru identificarea semnelor de implicare eventuală a băncilor sau clienţilor lor în activităţi de spălare a banilor şi/sau finanţare a terorismului”, se spune într-un comunicat al Băncii Naţionale. 

Totuţi, banca centrală susţine că în prezent, situaţia este stabilă şi nu prezintă riscuri şi nici îngrijorări.
 
„BNM manifestă în continuare prudenţă în monitorizarea transferurilor internaţionale, în contextul agendei de reforme agreate în 2016 cu partenerii de dezvoltare, în beneficiul sectorului bancar, economiei reale şi al cetăţenilor”, mai spune BNM. 

TVR MOLDOVA  aminteşte că la 13 iunie, ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a anunţat că deţine informaţii conform cărora din contul companiilor cu capital de stat sunt extrase sunt extrase sume mari de bani, fie în numerar, fie sunt transferaţi pe contul unor companii din offshore. Acesta a făcut apel pentru autosesizare la adresa mai multor instituţii cu atribuţii de monitorizare.

Acelaşi lucru a fost anunţat cu câteva zile mai devreme şi de către Igor Dodon, care a declarat că cei care au pierdut guvernarea scot bani din ţară în regim de urgenţă.

Vezi şi:
 

ZdG. Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, despre acuzaţiile că din ţară s-ar scoate sume mari de bani


 
Similare
RECOMANDĂRI