Banca Naţională a diminuat rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt
Vizualizari:

Banca Naţională a diminuat rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a votat unanim, în cadrul şedinţei extraordinare de astăzi, diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,25 puncte procentuale, până la 3,25 la sută anual. La fel, au fost micşorate ratele de dobândă la creditele şi depozitele overnight până la 6,25 la sută şi, respectiv, 0,25 la sută anual.

Totodată, a fost micşorată cu 2,5 p.p norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă şi majorată cu 1,0 p.p. norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.

Astfel, decizia BNM vine să consolideze şi mai mult nivelul de lichidităţi în sectorul bancar şi să susţină mediul de afaceri pe fondul evoluţiilor recente din economia globală şi cea naţională.

Banca Naţională susţine că va monitoriza în continuare situaţia şi, la necesitate, va veni cu măsuri stimulative pentru a menţine nivelul suficient de lichiditate în sistemul bancar şi a asigura transmiterea eficientă a politicii sale monetare.

„În acest sens, banca centrală va continua să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru îndeplinirea obiectivelor privind stabilitatea preţurilor şi consolidarea sectorului bancar, care este bine capitalizat şi rezilient”, se spune într-un comunicat al BNM.

Similare
RECOMANDĂRI