ECONOMIC

Banca Mondială va susţine un proiect de asigurare cu energie termică la Chişinău

post-img

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat joi o finanţare, în sumă de 92 milioane de euro, pentru al doilea proiect de îmbunătăţire a eficienţei sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în R. Moldova. Acesta va susţine investiţii pentru creşterea eficienţei serviciilor de alimentare centralizată cu energie termică în Chişinău.

Potrivit Moldpres, proiectul va permite întreprinderii Termoelectrica, societatea pe acţiuni responsabilă de alimentarea centralizată cu energie termică în municipiul Chişinău, să ofere servicii mai eficiente populaţiei, prin instalarea echipamentelor noi de producere a energiei în regim de cogenerare, eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibili, precum şi prin reconstrucţia şi modernizarea instalaţiilor existente de generare a energiei termice şi electrice. Suplimentar, pe partea consumatorului, proiectul va finanţa investiţii în sporirea eficienţei energetice şi de conservare a energiei în clădiri publice şi rezidenţiale selectate.

„Republica Moldova rămâne a fi foarte dependentă de importuri pentru a satisface cererea de energie, iar utilizarea ineficientă a energiei determină costuri energetice mai mari pentru sectorul industrial, cel comercial, public şi rezidenţial, reprezentând un obstacol major pentru creşterea economică şi competitivitate. Mai mult ca atât, infrastructura de producere a energiei termice şi electrice este învechită şi uzată, făcând-o mai puţin fiabilă şi mai costisitoare, iar instalaţiile principalele de cogenerare a energiei termice şi electrice sunt la finele ciclului lor operaţional”, indică un comunicat al Băncii Mondiale. Investiţiile din cadrul proiectului vor contribui la menţinerea fiabilităţii alimentării cu energie termică în Chişinău şi îmbunătăţirea considerabilă a eficienţei sistemului de alimentare centralizată cu energie, producând şi o reducere majoră a emisiilor de CO2.

“Banca Mondială salută lansarea acestui proiect de o importanţă majoră, care va ajuta autorităţile din R. Moldova şi Termoelectrica să consolideze succesul reformei sistemului de alimentare centralizată cu energie termică şi să sporească în continuare eficienţa operaţională şi financiară a întreprinderii, pentru servicii de termoficare mai accesibile, în special pentru consumatorii vulnerabili şi cu venituri mici,” a declarat Anna Akhalkatsi, manager de ţară pentru Moldova în cadrul Băncii Mondiale. 

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială, în 1992, peste un miliard de dolari SUA au fost alocaţi pentru 60 de operaţiuni în R. Moldova. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, totalul angajamentelor constituind 528,6 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare şi dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrarea fiscală, înregistrarea terenurilor, educaţia, sectorul drumurilor, sănătatea şi domeniul social, inclusiv răspunsul de urgenţă la COVID-19, agricultura şi sectorul energetic.