Banca Mondială estimează o creştere economică de 3,8% pentru Republica Moldova în anul 2018
Sursa foto:Today.md Vizualizari:

Banca Mondială estimează o creştere economică de 3,8% pentru Republica Moldova în anul 2018

În anul 2018, economia Republicii Moldova va înregistra o creştere de 3,8%, iar în 2019 - 3,6%. Potrivit agenţiei INFOTAG, acestea sunt estimările Băncii Mondiale făcute în raportul privind Perspectivele Economice Globale (Global Economic Prospects).

Comparativ cu ultimul raport, din iunie 2017, prognoza a crescut cu 0,1%. Pentru anul 2020, Banca Mondială prognozează o creştere a PIB-ului Republicii Moldova la nivelul de 3,3%.

Potrivit estimărilor, economia ţării va creşte ca urmare a sporirii investiţiilor publice şi a remitenţelor din străinătate de către muncitorii migranţi, a creşterii investiţiilor străine în contextul îmbunătăţirii situaţiei din sectorul financiar şi a climatului de afaceri.

În acelaşi timp, experţii BM susţin că printre riscurile pentru creşterea economică se numără posibila încetinire a implementării reformelor din cauza alegerilor parlamentare din 2018, precum şi posibila creştere economică mai slabă a partenerilor principali - Uniunea Europeană şi Rusia, care ar putea afecta negativ creşterea economică a Republicii Moldova.

În ceea ce priveşte anul trecut, Banca Mondială a redus prognoza pentru ţara noastră, de la 4% la 3,5%, în ciuda faptului că, potrivit statisticilor moldoveneşti, PIB-ul a crescut cu 3,8% în primele nouă luni, inclusiv cu 5,4% în trimestrul trei.

Ministerul Economiei prognozează pentru anul 2018 o creştere a PIB-ului de 3%, iar pentru 2019 şi 2020 - de 4%.
Similare