ECONOMIC

Banca Mondială: Creşterea economică a R. Moldova va încetini

Pe termen mediu creşterea economică a Republicii Moldova va rămâne modestă. În pofida colectărilor solide, din cauza finanţării externe reduse şi a micşorării impozitelor, presiunea asupra poziţiei fiscale se va menţine. Sunt concluziile experţilor Băncii Mondiale. Pentru a face faţă provocărilor, autorităţile trebuie să crească nivelul productivităţii, oferind piaţă competitivă şi susţinere mai multă întreprinderilor private.

Experţii Băncii Mondiale preconizează că în 2019 creşterea economică va încetini. Factorii ar fi: productivitatea joasă, asistenţa externă mai mică şi cheltuielile publice ineficiente. Iar incertitudinea politică poate constrânge şi mai mult investiţiile străine şi interne.
 
Specialiştii constată că şi presiunile inflaţioniste vor influenţa situaţia economică.
 
Experţii spun că majorarea productivităţii este soluţia reală pentru o creştere durabilă în Republica Moldova. Concurenţa poate fi un motor puternic de creştere, de asta trebuie soluţionată problema monopolului. Şi politicile fiscale au nevoie de coerenţă.
 
SINCRON: ANNA AKHALKATSI, director al reprezentanţei Băncii Mondiale în Republica Moldova

„Trebuie de schimbat organizarea industriala a Republicii Moldova, cu mai puţine întreprinderi de stat şi o cotă mai mare pentru cele private. Trebuie să deschidem economia la mai multă concurenţă şi aici trebuie să schimbăm sistemul fiscal în întregime. A treia prioritate trebuie să fie capitalul uman, trebuie de asigurat o sustenabilitate pe termen lung a educaţiei superioare”, a declarat Anna Akhalkatsi, director al reprezentanţei Băncii Mondiale în Republica Moldova.
 
Pe termen mediu, până în 2021, experţii prognozează că economia Republicii Moldova va atinge o creştere de 3,8 la sută. Rezultate inferioare însă aspiraţiilor de creştere de 6 la sută stabilite în strategia de dezvoltare, cu scopul de a atinge standardele europene.