Banca Mondială a aprobat un împrumut de 15 milioane de dolari pentru R. Moldova, pentru modernizarea siguranţei alimentare
Vizualizari:

Banca Mondială a aprobat un împrumut de 15 milioane de dolari pentru R. Moldova, pentru modernizarea siguranţei alimentare

Banca Mondială acordă un împrumut de 15 milioane de dolari pentru susţinerea modernizării sistemului de siguranţă alimentară din Republica Moldova. Suma oferită pentru a treia finanţare adiţională în cadrul Proiectului agricultura competitivă în Moldova a fost aprobată de Consiliul directorilor executivi al BM, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de Oficiul BM în Moldova se menţionează că economia predominant agricolă a Moldovei depinde substanţial de producţia agricolă şi prelucrarea produselor agricole în regiunea Europa şi Asia Centrală. Ţinând cont de importanţa sectorului, sistemele de control al calităţii şi siguranţei alimentelor, conforme standardelor UE, sunt esenţiale pentru creşterea continuă a sectorului, exporturi, sănătatea publică şi protecţia mediului.

Anna Akhalkatsi, manager pentru Moldova, Banca Mondială, a menţionat că metodele şi tendinţele actuale de eliminare a deşeurilor de origine animală în Moldova nu sunt conforme celor mai bune practici internaţionale şi, astfel, se soldează cu riscuri majore pentru sănătate şi mediu. „Sperăm că această finanţare adiţională va stimula creşterea activităţii economice în sectorul agro-alimentar, deoarece îmbunătăţirile în sistemul de siguranţă a alimentelor vor amplifica perspectivele pentru producţia sporită şi diversificată pe pieţele interne şi pe pieţele de export de produse lactate, carne şi produse derivate”, a mai spus Anna Akhalkatsi.

Suplimentar atenuării consecinţelor crizei COVID-19 prin intermediul contribuţiilor la recuperarea economică şi rezistenţa mai amplă a sectorului agro-alimentar, a treia finanţare adiţională va ajuta Moldova să contribuie la reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră şi stabilirea mai multor vectori pentru atenuarea schimbărilor climatice, prin reducerea generării şi emisiilor gazelor cu efect de seră.

De la aprobarea sa în 2012, PACM şi finanţările adiţionale aferente au consolidat eforturile ţării privind competitivitatea exporturilor, atragerea investiţiilor şi sporirea accesului la pieţe de export al produselor alimentare premium, se spune în comunicat.

Similare
RECOMANDĂRI