ECONOMIC

Banca de Dezvoltare a CoE va contribui la modernizarea sistemul de asistenţă medicală de urgenţă

post-img

abinetul de miniştri a aprobat iniţierea negocierilor asupra proiectului comun între Executivul de la Chişinău şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind procurarea ambulanţelor pentru serviciul de asistenţa medicală de urgenţă. Grupul de negociatori din partea Republicii Moldovava fi condus de Boris Gîlcă, secretar general de stat la MSMPS, transmite IPN.

Conform Programului naţional de dezvoltare a asistenţei medicale de urgenţă pentru anii 2016–2020, sistemul de asistenţă medicală urgentă prespitalicească necesită a fi dotat cu 450 ambulanţe tip „B” şi „C”. Actualmente parcul de autosanitare al Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) activează cu 295 ambulanţe cu anii de producţie 1996–2013, majoritatea având uzura de 100%.

Primul pas pentru reutilarea parcului de transport sanitar a fost făcut în 2017 prin iniţierea, de către CNAMUP, a procedurii de achiziţionare a unui lot de 69 ambulanţe de tip „B”.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a solicitat prioritizarea în 2018 a achiziţiilor de ambulanţe ca o precondiţie pentru reforma de asistenţă medicală spitalicească. Astfel, în buget au fost programate 273mln lei pentru aceste achiziţii. Este estimată procurarea a 133 ambulante de tip B (preţ estimativ 60–70 mii euro per unitate) şi circa 35 ambulante de tip C (preţ estimativ 100–105 mii euro per unitate). Ambulanţele vor fi procurate conform regulilor de achiziţie internaţională, cu certificat de conformitate CoE în corespundere cu  normele europene privind vehiculele si echipamentele medicale. Odată cu reînnoirea parcului de ambulanţe a asistenţei medicale de urgenţă va creşte capacitatea de intervenţii a Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă, va fi minimizat impactul urgenţelor medicale-chirurgicale asupra sănătăţii populaţiei, în scopul de a creşte şansele de supravieţuire.

CNAMUP urmăreşte să atingă următoarele obiective: reducerea cu 10% a mortalităţii în primele 24 de ore de spitalizare, creşterea capacităţii de intervenţie a Serviciului de asistenţă medicală de urgenţă şi operarea integrată cu alte servicii specializate de urgenţă. Astfel, populaţia din Moldova va beneficia de o mai bună dotare şi mai mare disponibilitate a asistenţei medicale de urgenţă, în special, populaţia din zonele rurale îndepărtate. Pentru implementarea Acordului, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei este solicitată să acorde un împrumut de 12 mln euro, în timp ce Guvernul a contribuit în 2017 cu achiziţionarea ambulanţelor în valoare de 2,7 mln euro.