Autorităţile prognozează pentru 2019 o creştere de 40% a veniturilor în cadrul Moldova IT Parc
Sursa foto:mei.gov.md Vizualizari:

Autorităţile prognozează pentru 2019 o creştere de 40% a veniturilor în cadrul Moldova IT Parc

„Sectorul IT din Moldova este în deplină dezvoltare, iar stimulatorul principal este modelul Parcului IT virtual. Această iniţiativă, lansată începând cu ianuarie 2018, a demonstrat potenţialul major de poziţionare a ţării noastre pe harta globală drept destinaţie IT. În 2019, în cadrul Moldova IT Parc, estimăm o creştere cu circa 40% a venitului prognozat comparativ anului precedent, atingând 2,6 miliarde lei, ceea ce confirmă dinamismul pieţei tehnologiei informaţiei în Republica Moldova”. Declaraţia a fost făcută de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, la întâlnirea cu administraţia şi unii rezidenţi ai Moldova IT Parc.

În doar un an de activitate, Parcul IT a înregistrat un număr de 339 rezidenţi activi, cu un venit din vânzări de circa 2 miliarde lei, depăşind venitul prognozat cu aproximativ 77 milioane lei. Astfel, atât exporturile cât şi vânzările locale au cunoscut o creştere semnificativă pe parcursul anului 2018, depăşind volumele prognozate. Vânzările locale în primul an de activitate a rezidenţilor în noul regim fiscal au atins valoarea de 373 milioane lei iar exporturile realizate doar de rezidenţii Parcului, fiind de circa 4.4 ori mai mari, depăşind suma de 1,6 miliarde lei. Totodată, dinamica de creştere se păstrează şi pe parcursul primelor două luni ale anului 2019. La ziua de azi, calitatea de rezident al Moldova IT Park o deţin 373companii, dintre care 106 companii cu capital străin.

Potrivit lui Chiril Gaburici capitalul uman este unul din elementele cheie în dezvoltarea sectorului IT. „Am reuşit să creăm condiţii optime pentru rezidenţi, astfel încât să îşi poată dubla volumul de vânzări, dar şi numărul de angajaţi. În 2019 ne aşteptăm la o creştere importantă a numărului de rezidenţi,  încurajaţi de rezultatele companiilor înregistrate până în prezent. Acestea se datorează inclusiv interesului sporit din partea investitorilor străini, ce a rezultat într-un număr de 96 companii cu capital străin înregistrate, din 27 de ţări. Originea capitalului străin este preponderent din SUA şi Uniunea Europeană”, a menţionat ministrul.

Conform datelor, cele mai solicitate şi profitabile activităţi eligibile în cadrul Moldova IT Parc, pe parcursul anului 2018 au fost: servicii de realizare a soft-ului la comandă, servicii de prelucrare de date, administrarea paginilor web şi activităţi conexe, precum şi alte activităţi de servicii IT. Printre direcţiile cu potenţial de creştere se numără industria creativă, R&D, dar şi prototiparea.
Similare
RECOMANDĂRI