Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Asociaţia Investitorilor Străini din Republica Moldova recomandă Guvernului de la Chişinău să îmbunătească climatul investiţional

Asociaţia Investitorilor Străini din Republica Moldova a lansat astăzi cea de a şaptea ediţie a Cărţii Albe şi recomandă Guvernului de la Chişinău să îmbunătească climatul investiţional. Publicaţia este un document, cu titlu de recomandare, şi conţine un plan de acţiuni pentru ameliorarea climatului investiţional din Republica Moldova. Şi experţi în domeniul Justiţiei au propus astăzi un ghid de îmbunătăţire a legislaţiei.

Ediţia din acest an a Cărţii Albe a Asociaţiei Investitorilor Străini conţine zece capitole printre care  - justiţie, legislaţie fiscal sau managementul deşeurilor. La capitolul legislaţiei fiscal, investitori propun aprobarea unei metodologii unice de calculare a taxelor locale dar şi majorarea valorii tichetelor de masă.

ALEXANDRU BORDEIANU, director financiar, companie cu capital strain: „Propunem reducerea cheltuielilor pentru sigurarea medicală facultativă a salariaţilor. De asemenea propunem majorarea tichetelor de masă până la 100 de lei. Asta va face ca angajatorul să creeze condiţii mai bune de lucru pentru angajaţi şi va fi un suport pentru HORECA”.

Una dintre cele mai mari provocări rămâne reorganizarea sistemului de justiţie din Republica Moldova.

ALEXANDER KOSS, preşedintele Asociaţia Invetitorilor Străini: „Fiecare din investotori are exemple de decizii judecătoreşti ilegale. Am încercat să obţinem justiţie în Republica Moldova dar de fiecare data ne ciocnim de înţelegeri, decizii ilegale.  Se cere să fie impusă o prohibiţie legislativă a arestul în special când este vorba despărte încălcări minore”.

Premierul Natalia Gavriliţa a transmis printr-un mesaj video că Guvernul va îmbunătăţi climatul investiţional astfel încât să crească standardul de viaţă ale cetăţenilor.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Îmi doresc să fim o guvernare pro-investiţii, pro-business, o guvernare pro-creştere economică şi o guvernare aticorupţie. În acest sens aportul FIA este de apreciat iar Cartea Albă pe care o publicaţi al şaptelea an la rând ne ajută să înţelegem mai bine perspestiva sectorului real al economiei, asupra politicilor şi opotunităţilor Republici Moldova”.

Tot astăzi a fost lansată şi Cartea Albă a Justiţiei, elaborată de un grup de experţi. Ei precizează că una dintre cele mai mari problemele rămâne integritatea judecătorilor şi a procurorilor.

IULIAN RUSU, director adjunct, Institutul Politici şi Reforme Europene: „Recomandăm revizuirea probate pentru bunurile persoanelor care deţin funcţii pubice. Extinderea atribuţiilor Autorităţii Naţionale Integritate. Concentrarea Procuraturii Anticorupţie pe cauze de corupţie mare. Şi examinarea prioritară în instanţele de judecată a cauzelor de corupţie mare”.

Prima ediţie a Cărţii Albe a fost publicată în 2005. Cartea este  elaborată de către experţii companiilor străine şi prezentată Guvernului de la Chişinău. Asociaţia Investitorilor Străini este o organizaţie non-profit,  neafiliată politic, şi reuneşte 18 membri din 12 ţări. Este vorba de cele mai mari companii cu capital străin din Republica Moldova, care au creat peste 17 mii de locuri de muncă. Volumul total al investiţiilor este de aproape 1,2 miliarde de euro.
Similare
RECOMANDĂRI