ECONOMIC

Aprecierea leului părea de neoprit. Ce impact are criza din Rusia

post-img

Sancţiunile dure impuse de Statele Unite împotriva unor companii, bănci şi oligarhi din Rusia a avut ca efect o undă de şoc în pieţele financiare din Rusia. În doar câteva zile valoarea unor companii s-a redus la jumătate, iar rubla rusească a pierdut aproape 10% din valoare.

Pe piaţa din Republica Moldova, unde de un an şi ceva aprecierea leului pare de neoprit e linişte suspectă. Aparent ceea ce se întâmplă în Rusia parcă nu ne mai afectează ca altădată. Efectele însă vor fi simţite. Or, Rusia este în continuare principala sursă de remitenţe, iar o depreciere a rublei va lovi în sutele de mii de moldoveni ce muncesc acolo şi în consecinţă şi în cei din Moldova, notează mold-street.com.

De fapt efectul negativ se face deja simţit. Astfel cotaţa rublei ruseşti a coborât doar într-o zi cu circa 8% şi cursul oficial de azi este de 0,26 lei pentru o rublă rusească, faţă de cel de 0,283 lei cu o zi în urmă.. 

Ieri, bunăoară şi moneda europeană a coborât la cel mai mic curs din ultimii doi ani şi 10 luni - 20,04 lei moldoveneşti şi părea că gata coboară sub niveul de 20 lei.

Doar că azi cursul a revenit puţin şi a urcat la 20,19 lei.

Faţă de dolar aprecierea este şi mai fulminantă şi cursul la zi este de 16,38 lei, cel mai scăzut din ultimii trei ani şi două luni. De la începutul anului leul s-a apreciat faţă de dolar cu circa 4%, iar unele prognoze arată că tendinţa se va menţine. Astfel potrivit Infotag dolarul ar putea coborî în acest an la un nivel de 15,50 lei, iar anterior se vehicula şi un curs de 15 lei.

Doar intervenţiile pe piaţa valutară ale Băncii Naţionale mai salvează piaţa de o apreciere şi mai semnificativă a leului. 

Cum va evolua cursul leului mai departe este dificil de estimat. Or, cursul de schimb de la noi este influenţat în specia de trei factori: destinaţia exporturilor, importul de resurse energetice şi nu în ultimul rând de factorul politic.