Prima seră computerizată pentru producerea materialului săditor de căpşun lansată cu suportul USAID/APM
Sursa foto:USAID Vizualizari:

Prima seră computerizată pentru producerea materialului săditor de căpşun lansată cu suportul USAID/APM

Prima pepinieră pentru producerea materialului săditor liber de viruşi şi boli de căpşun a fost instalată în cadrul cooperativei Berries Group cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM). Materialul săditor produs va avea calităţi biologice înalte  şi va corespunde standardelor internaţionale.

Sera are o suprafaţă de circa 4mii m2, dotată cu sistem de susţinere şi substrat de cocos pentru plantaţia mamă, centru de control computerizat care monitorizează şi dirijează temperatura şi umiditatea din interior. La prima etapă, noua construcţie are capacitate  de a asigura cu material săditor circa 20 de hectare în fiecare an. Primul material săditor produs în pepiniera modernă va fi disponibil pentru comercializare în trei luni.

Investiţia totală în instalarea noii pepiniere a fost de circa 3 milioane de lei, dintre care 1,7 milioane au fost oferite de USAID/APM.

Actualmente în Republica Moldova nu este produs material săditor liber de viruşi şi boli de categoria biologică „Certificat”. Deseori producătorii îşi produc propriul material săditor, iar producătorii de căpşuni mari preferă să importe material săditor de tip frigo, certificat, de peste hotare.

Oleg Calestru, specialist în cadrul proiectului USAID/APM, a explicat că de regulă materialul săditor frigo importat are un procent de prindere de 80 la sută, noua pepinieră însă va produce material săditor proaspăt cu rădăcină intactă cu un grad de prindere de peste 95 la sută.  În acest fel, producătorii de căpşuni vor economisi resursele planificate la plantarea unor suprafeţe noi, a menţionat Oleg Calestru.

Pepiniera va produce material săditor de un sortiment larg de soiuri, în conformitate cu cerinţele pieţei locale şi de export. Unul din soiurile multiplicate în 2020 este Marmolada (Onebor), care este un soi cu calităţi gustative bune, aromă deosebit de plăcută, aspect frumos şi transportabil. Materialul de multiplicare necesar a fost importat din Italia. Asupra soiului au fost efectuate mai multe observaţii fenologice pe parcursul anului 2020 şi urmează să fie propus pentru înregistrare în  Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova.

În prezent în Republica Moldova sunt înregistrate circa 2000 de hectare de căpşuni, iar suprafaţa alocată acestei culturi se extinde foarte repede. Conform tehnologiei de producere plantaţiile de căpşun trebuie să fie reînnoite la fiecare 2-3 ani. Pentru înfiinţarea unui hectar de plantaţie modernă de căpşun sunt necesare circa 50 de mii de stoloni.
 
Similare
RECOMANDĂRI