ECONOMIC

ANRE va ajusta costurile de bază pentru distribuţia de energie în nordul ţării

post-img

Pentru 31 mai, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) planifică desfăşurarea şedinţei publice în cadrul căreia ar urma să fie adoptate mai multe proiecte de hotărâri.

Un proiect prevede aprobarea costurilor de bază ale operatorului sistemului de distribuţie SA RED Nord pentru primul an de valabilitate a Metodologiei de calculare, aprobare şi aplicare a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, scrie mold-street.md.

Astfel RED Nord a solicitat la finele anului trecut aprobarea unor costuri de bază pentru primul an (anul de bază 2018), de valabilitate a metodologiei tarifare în valoare de 346,3 milioane lei.

ANRE însă a calculat şi planifică stabilirea valorii costurilor de bază la RED Nord în valoare de 257,98 milioane lei, cu circa 88 milioane lei mai puţin.

Astfel valoarea costurilor de întreţinere a reţelelor electrice de distribuţie determinată de ANRE constituie 163,37 milioane lei comparativ cu cuantumul solicitat iniţial de RED Nord în mărime de 214,82 milioane lei.

A fost diminuată şi valoarea consumurilor legate de evidenţa energiei electrice distribuite: de la 60,82 milioane la 52,6 milioane lei, iar valoarea determinată de ANRE a cheltuielilor de distribuire şi administrative constituie 42,05 milioane lei în comparaţie cu 70,7 milioane lei solicitat de RED Nord.

Deocamdată nu este clar cu cât noile costuri de bază vor contribui la majorarea tarifelor finale pentru consumatori.

Reamintim că în luna martie 2019, o majorare cu 10% a tarifului la energie electrică a fost cerută, printr-o cerere depusă la ANRE, de „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, companie de stat ce furnizează energie electrică în Bălţi şi alte raioane din nordul Republicii Moldova.

E adevărat că toate solicitarea de ajustare a tarifelor a fost depusă la ANRE înainte de aflare a faptului că preţul de achiziţie a energiei va creşte de la 1 aprilie cu circa 2%, ceea ce va influenţa în final şi tarifele în vigoare.

De notat că în prezent consumatorii casnici deserviţi de Gas Natural Fenosa achită un tarif de 1,79 lei pentru un kWh, care este cu 12 bani pentru un kWh mai mic decât cei ce primesc curent de la companiile statului (Bălţi şi raioanele din nordul ţării), iar dacă ANRE acceptă cererea companiei statului, diferenţa ar putea ajunge la circa 30 de bani.

Tarifele în vigoare au fost aprobate în şedinţa publică din 15 iunie 2018 a Consiliului de Administraţie al ANRE.

Comform unor prognoze ale Băncii Naţionale o eventuală ajustare a tarifelor finale la energie şi gaze ar putea avea loc în a doua jumătate a anului.