Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ANRE propune preţuri mai mici la energia eoliană şi biogaz. Producătorii de energie, însă, spun că tarifele calculate nu le acoperă investiţiile

Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică vrea să modifice tariful la energia electrică produsă din surse regenerabile. Producătorii de energie eoliană şi biogaz consideră, însă, că preţurile propuse de ANRE sunt prea mici, deoarece investiţiile făcute în centralele electrice sunt prea mari.

După calculele efectuate de ANRE, tariful la energie electrică produsă de instalaţiile fotovoltaice ar putea creşte de la 90 de bani pentru un kilowatt/oră până la 1 leu şi 79 bani. De asemenea, conform calculelor, preţul pentru energia electrică eoliană va fi redus de la 1 leu şi 86 de bani până la 1 leu şi 47 bani pentru un kilowatt/oră. Tarfiul energiei electrice produsă din biogaz va scadea de la 1 leu şi 73 de bani până la 1 leu şi 69 bani. 

De cealaltă parte, producătorii de energie electrică susţin că tarifele calculate sunt prea mici şi nu le acoperă investiţiile.

La finalul consultărilor publice a proiectului privind tarifele fixe şi preţurile plafon pentru energia electrică produsă din surse regenerabile, conducerea ANRE i-a îndemnat pe producătorii să vină cu o listă a problemelor identificate în document.
Similare
RECOMANDĂRI