ANRE a majorat preţurile pentru benzină şi motorină. Carburanţii se scumpesc începând cu ziua de mâine
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ANRE a majorat preţurile pentru benzină şi motorină. Carburanţii se scumpesc începând cu ziua de mâine

Carburanţii se scumpesc din nou. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un nou plafon pentru tarifele la carburanţi, care vor fi valabile începând cu ziua de mâine, 13 iunie, şi vor fi valabile până pe 26 iunie.

Benzină Premium-95  – 19,49 lei, cu 34 de bănuţi mai mult decât preţul stabilit anterior (16 mai), iar pentru motorină – 17,41 lei, cu 62 de bani mai mult.

Precizăm că, ANRE a stabilit la data de 29 mai noi preţuri la benzină şi motorină, ulterior şi-a suspendat decizia. Atunci pentru un litru de benzină cu cifra octanică A-95 a fost stabilit preţul maxim de 19 lei şi 15 bani, iar pentru motorina 17 lei şi 09 bani.

Într-un comunicat de presă ANRE explică cum s-a stabilit preţul plafon care intră în vigoare pe 13 iunie, astfel:

  • 19,49 lei/litru pentru benzină (inclusiv: 9,23 lei/litru preţul conform cotaţiilor, 3,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică şi 3,25 lei/litru TVA).
  • 17,41 lei/litru pentru motorină (inclusiv: 9,50 lei/litru preţul conform cotaţiilor, 1,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică şi 2,90 lei/litru TVA).

În conformitate cu legea privind piaţa produselor petroliere, preţurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină şi motorină se calculează în baza cotaţiilor medii Platts recalculate în lei moldoveneşti reieşind din rata oficială medie de schimb a monedei naţionale stabilită de Banca Naţională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

În perioada de referinţă (29.05.2018 - 11.06.2018) cotaţiile medii Platts  s-au majorat cu 8,74 USD/tona pentru benzină (+1,23%) şi 6,74 USD/tona pentru motorină (+1,02%). Cursul mediu de schimb al monedei naţionale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,9016 lei/USD fiind în creştere cu 0,3118 lei (+1,88%). Astfel, majorarea cotaţiilor medii Platts recalculate în lei moldoveneşti a constituit 0,34 lei/litru pentru benzină şi 0,32 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale preţului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3,76 lei/litru pentru benzină şi 1,76 lei/litru pentru motorină. Marja comercială specifică de 3,25 lei/litru include:

  •  prima furnizorului rafinăriei;
  •  costurile de transportare şi de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor ţări;
  •  taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanţi;
  •  cheltuielile pentru convertirea valutei;
  •  cheltuielile de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul ţării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinaţie comercială; salariile, asigurarea socială şi asigurarea medicală a angajaţilor; reparaţia curentă a imobilizărilor cu destinaţie comercială; cheltuieli legate de locaţiunea imobilizărilor cu destinaţie comercială; cheltuielile de la obiectivele cu destinaţie comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc; pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate);
  •  alte cheltuieli justificate şi necesare aferente activităţii de import şi de comercializare a produselor petroliere principale.
  •  profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.
Similare
RECOMANDĂRI