ECONOMIC

Analist financiar: R. Moldova ar trebui să mizeze pe fonduri internaţionale private pentru a stimula creşterea economică

post-img

R. Moldova ar trebui să mizeze pe fonduri internaţionale private pentru a stimula creşterea economică, şi nu doar pe sprijinul partenerilor de dezvoltare Republica Moldova nu trebuie să se bazeze doar pe resursele oferite de partenerii de dezvoltare, ci să acceseze pieţele internaţionale de capital pentru a putea finanţa proiecte mari de infrastructură, consideră analistul Institutului de Politici şi Reforme Europene, Dumitru Vicol.

Pe de o parte, infrastructura mai bună, cum ar fi drumuri sau căi ferate moderne, va contribui la o creştere economică mai robustă, astfel generând suficiente mijloace bugetare inclusiv pentru rambursarea împrumuturilor. Pe de altă parte, faptul că Republica Moldova va fi prezentă pe pieţele internaţionale ca ţară va ajuta companiile private să se împrumute în condiţii mai bune, a subliniat expertul în cadrul unei sesiuni informative a Academiei de Jurnalism Economic.

„Emisiunea de eurobonduri nu înseamnă doar bani canalizaţi în Republica Moldova, ci şi evaluarea riscului de ţară. Este un semnal clar investitorilor internaţionali”, a declarat Dumitru Vicol.

Potrivit acestuia, astfel investitorii străini vor avea posibilitatea să se raporteze la dobânzile suverane şi să evalueze mai uşor riscul pentru împrumuturile companiilor private din Moldova pe pieţele internaţionale.

Expertul a recomandat ca Republica Moldova să fie mult activă informaţional pe plan internaţional, în prezent informaţii despre ţară fiind disponibile doar de la unele agenţii specializate de rating şi evaluare.

Discuţia cu jurnaliştii a avut loc în contextul în care una dintre băncile din Moldova intenţionează să se listeze la Bursa de Valori din Londra (LSE), organizând recent o prezentare în capitala Marii Britanii cu participarea unor importante fonduri de investiţii, analişti financiari şi companii investiţionale.

În cadrul discuţiei cu participanţii AJE, au fost puse în dezbatere procedurile şi costurile de accesare a pieţelor internaţionale, experienţa recentă a câtorva companii moldoveneşti şi potenţialele domenii în care ar putea fi investite mijloacele obţinute astfel. Alte subiecte au vizat situaţia pe piaţa internă de capital şi infrastructura acesteia, capacitatea sectorului privat din ţară de a gestiona proiecte investiţionale mari, etc. Academia de Jurnalism Economic este un proiect implementat de Asociaţia Businessului European (EBA Moldova), cu sprijinul membrilor săi, care are drept scop să ofere jurnaliştilor economici acces la informaţii de interes public în vederea stimulării jurnalismului de calitate.