ECONOMIC

An bun pentrui viticultori. Recoltă mai mare şi preţuri mai mari pentru struguri

post-img

În acest an, viticultorii moldoveni aşteaptă o recoltă de 620 de mii de tone de struguri, faţă de 615,7 mii tone în 2016. Soiurile de struguri pentru masă au înregistrat o creştere substanţială a recoltei, de la 86 de mii de tone anul trecut, la 110 mii tone în acest an. Potrivit eco.md, şi preţurile de achiziţie a soiurilor pentru vin sunt mai mari.

În acest an, recoltarea în masă a strugurilor a început mai târziu decât în ultimii ani cu 7 -12 zile. La soiurile de masă după 10 august, iar la cele pentru vin – în decada a doua a lunii septembrie. 

Micii agricultori deţin 60% din vii

Potrivit datelor oferite de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, suprafaţa plantaţiilor viticole constituie circa 135 de mii de hectare, pe rod fiind 129 de mii de hectare. Producătorilor mici de struguri, gospodăriilor ţărăneşti şi cotaşilor le revine peste 60 la sută din suprafaţa menţionată.

În categoria respectivă de gospodării se preconizează obţinerea unei producţii globale de struguri de 410 mii de tone (cu 65 de mii de tone mai mult decât în anul 2016), inclusiv de soiuri pentru masă – 90 de mii de tone, soiuri europene pentru vin – 280 de mii de tone, soiuri de tip „Isabella” – 30 de mii de tone. La procesare urmează a fi direcţionate 300 de mii de tone de struguri (280 de mii de tone de soiuri europene şi 20 de mii de tone de soiuri de tip „Isabella”).

Preţuri mai mari decât anul trecut

 Din volumul de struguri de soiuri pentru vin, recoltaţi până în prezent, la procesare au fost direcţionate peste 82 de mii de tone, cca 60 la sută fiind achiziţionate de la producătorii de struguri. 

Preţurile de achiziţie a strugurilor pentru vin sunt mai înalte ca cele din anul precedent şi mai mari decât preţurile de referinţă, recomandate de Consiliul filierei de produse vitivinicole, variind în intervalul de 4,8-6 lei/kg la soiurile europene şi 3-3,5 lei/kg la soiurile de tip Isabella.

Preţurile angro la strugurii de masă pe piaţa locală la începutul recoltării, în funcţie de calitate, variau între 9 şi 12 lei/kg, iar în ultima săptămână – 7 şi 9 lei/kg. 

În UE se exportă mai puţin, dar la preţuri mai mari

La export, strugurii pentru masă de soiuri europene se livrează la preţuri de 8-12 lei/kg, iar cei de soiuri de tip „Isabella” - 5,5-6 lei/kg.

Din recolta acestui an, au fost exportate peste 7, 2 mii de tone de struguri pentru masă, exportul total de la începutul anului fiind de peste 23 de mii de tone. În ţările CSI au fost exportate 6,4 mii de tone, iar în UE – 0,9 mii de tone. În Federaţia Rusă au ajuns 5 mii de tone, în Republica Belarus - 1,1 mii de tone şi în România - 0,7 mii de tone. Preţurile declarate în vamă constituie în medie peste 450 de dolari tona, pe pieţele Uniunii Europeneo o tonă de struguri moldoveneşti fiind cumpărată cu 1070 de dolari. Volumul exporturilor de struguri în UE este cu mult sub cota de 10 mii de tone de struguri, care pot ajunge pe pieţele europene fără taxe vamale.